Skip to main content

Μιχαήλ Καβελασβίλι: Από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην πολιτική – Ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας θέλει να σκοράρει κατά της Ε.Ε.

REUTERS/Irakli Gedenidze

Στη Μάντσεστερ Σίτι έβαλε μόλις 3 γκολ σε δύο σεζόν - Στην πολιτική πιστεύει ότι μπορεί να σκοράρει περισσότερα - με τη βοήθεια της Ρωσίας

Η πορεία του προς την προεδρία ήταν απρόσμενη. Η όλη μετάβασή του από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην πολιτική, μάλλον παράδοξη. Αλλά είναι το πρόσωπο που ενσαρκώνει τη στροφή της Γεωργίας μακριά από την Ε.Ε. προς την αγκαλιά της Ρωσίας.

Ο λόγος για τον πρώη ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, Μιχαήλ Καβελασβίλι, που σε ηλικία 53 ετών, έγινε ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας.

Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι εξελέγη πρόεδρος από ένα εκλεκτορικό σώμα 300 εδρών, το οποίο αντικατέστησε τις απευθείας προεδρικές εκλογές το 2017 και σήμερα κυριαρχείται από το κόμμα του, το «Γεωργιανό Όνειρο». Η εκλογή του δεν ήταν έκπληξη. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στην ψηφοφορία. Παρότι οι συνταγματικές αλλαγές στη Γεωργία έχουν καταστήσει τον ρόλο του προέδρου κυρίως τελετουργικό, η εκλογή του σηματοδοτεί την περαιτέρω εδραίωση του «Γεωργιανού Ονείρου», κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί πλήγμα στις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και νίκη της Ρωσίας.

REUTERS/Irakli Gedenidze

Από τα πρώτα βήματα, στα πρώτα γκολ

Ξεκίνησε από την ακαδημία της Ντιναμό Τιφλίδας ως ελπιδοφόρος νεαρός ποδοσφαιριστής το 1989. Αργότερα έκανε επιτυχημένη καριέρα ως επιθετικός, παίζοντας στην τοπική του ομάδα πριν μετακομίσει στη ρωσική Σπαρτάκ Βλαντικαφκάζ το 1995.

Στη συνέχεια, εντάχθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι για δύο σεζόν. Σημείωσε τρία γκολ σε 28 εμφανίσεις με την ομάδα. Είναι πιο γνωστός για το γκολ που πέτυχε στην πρεμιέρα του σε ήττα με 3-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λίγες εβδομάδες πριν την υποβιβασμό της Σίτι από την Πρέμιερ Λιγκ.

Η Μάντσεστερ Σίτι τον έδωσε δανεικό στην ελβετική ομάδα Γκράσχοπερς και έφυγε οριστικά το επόμενο καλοκαίρι, καθώς δεν αγωνίστηκε αρκετά για να ανανεωθεί η άδειά του.

Αργότερα αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της Ελβετικής Σούπερ Λίγκας πριν αποσυρθεί το 2006. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, πραγματοποίησε 46 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της Γεωργίας και σημείωσε εννέα γκολ.

Αστυνομικοί έξω από τη Βουλή μετά την εκλογή Καβελασβίλι/ December 14, 2024. REUTERS/Daro Sulakauri

Σκοράροντας (;) στον κόσμο της πολιτικής

Δέκα χρόνια μετά την απόσυρσή του από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου της Γεωργίας το 2016, με το ψηφοδέλτιο του «Γεωργιανού Ονείρου». Το 2022, συνίδρυσε το πολιτικό κίνημα «Λαϊκή Εξουσία», το οποίο συμμάχησε με το «Γεωργιανό Όνειρο» και έγινε γνωστό για τη σφοδρή αντιδυτική του ρητορική.

Ως πολιτικός είναι γνωστός για τις επιθέσεις του κατά της Ε,Ε. και τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Καβελασβίλι έχει συχνά αποτελέσει στόχο χλευασμού από την αντιπολίτευση λόγω της έλλειψης ανώτερης εκπαίδευσης. Κατηγορείται επίσης ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το Γεωργιανό Όνειρο και κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012.

Την ημέρα της εκλογής του ως προέδρου, διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου κρατούσαν τα πανεπιστημιακά τους πτυχία, ενώ άλλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Ο Καβελασβίλι ήταν ένας από τους συγγραφείς ενός αμφιλεγόμενου νόμου που απαιτεί από οργανισμούς που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως «φορείς που εκπροσώπουν ξένες δυνάμεις», παρόμοιο με έναν ρωσικό νόμο που χρησιμοποιείται για να δυσφημίσει οργανισμούς επικριτικούς προς την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο μετά την υποψηφιότητά του τον Νοέμβριο, ο Καβελασβίλι δήλωσε: «Η κοινωνία μας είναι διχασμένη», υποστηρίζοντας ότι «η ριζοσπαστικοποίηση και η πόλωση» στη χώρα τροφοδοτούνται από το εξωτερικό.

Κατηγόρησε την φιλοδυτική απερχόμενη πρόεδρο Ζουραμπισβίλι ότι παραβιάζει το σύνταγμα, και δήλωσε πως θα «επαναφέρει την προεδρία στο συνταγματικό της πλαίσιο».