Skip to main content

Μελόνι: Υπόσχεται αξιοπιστία «στα διεθνή τραπέζια»- Εννοεί αυτά που λέει;

Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του κόμματός της, αναφέρθηκε σε κύρια σημεία του προγράμματός της, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

«Θα είμαστε εγγυητές, χωρίς αμφισημίες, της γεωστρατηγικής τοποθέτησης της Ιταλίας και της απόλυτης στήριξης στην ηρωική μάχη του ουκρανικού λαού», δήλωσε η Μελόνι. «Μπορώ να πω ότι μια Ιταλία με επικεφαλής Αδέλφια της Ιταλίας και την κεντροδεξιά θα είναι μια αξιόπιστη Ιταλία στα διεθνή τραπέζια», πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε ότι «το κόμμα της επιθυμεί την επιστροφή στο διπολικό πολιτικό σύστημα και η αντιπαράθεση αυτή δεν την τρομάζει».

H Μελόνι δεν έχει δοκιμαστεί στη διεθνή σκηνή και στερείται εμπειρίας στην εκτός Ιταλίας σκηνή. Ωστόσο, προσπαθεί να μαλακώσει την εικόνα της για να διευρύνει την απήχησή της στο εσωτερικό και να φαίνεται λιγότερο ριζοσπαστική στο εξωτερικό. Σε μια από τις πρώτες της συνεντεύξεις μετά την προκήρυξη των εκλογών για τις 25 Σεπτεμβρίου, η Μελόνι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι η πολιτική της δεν θα αλλάξει από εκείνη του Ντράγκι: διατήρηση κυρώσεων στη Ρωσία και αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να αντεπιτεθεί. Επανέλαβε επίσης την αφοσίωση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ. 

Επιφανειακά, η Μελόνι παίζει το χαρτί του μέτρου, σχολιάζει η Μαρία Ταντέο του Bloomberg. Το ερώτημα είναι αν εννοεί αυτά που λέει ή είναι απλώς τακτικές για να πλασάρει τον εαυτό της και να ζωγραφίσει τα Αδέλφια της Ιταλίας με ένα πιο ευχάριστο φως, συνεχίζει. Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, σχολιάζει αναφέροντας: Μια πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων παρουσίασε τους ψηφοφόρους της ως πιο δύσπιστους για τον πόλεμο στην Ουκρανία από ό,τι υποδεικνύουν οι δηλώσεις της: περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της είναι κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και περισσότερο από το 30% των υποστηρικτών της κατηγορούν τη Δύση και την Ουκρανία για τον πόλεμο. «Έτσι, δεδομένης της διχασμένης βάσης της, δεν είναι σίγουρο ότι η Μελόνι θα συνεχίσει τον δρόμο που χάραξε ο Ντράγκι. Και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δυσκολότερο καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος των κυρώσεων γίνεται πιο δύσκολος να διαχειριστεί χωρίς αποφασιστική ηγεσία. Η δική της είναι ήδη αμφίβολη», προσθέτει. 

naftemporiki.gr