Skip to main content

Η Σκωτία και η Ουαλία απορρίπτουν το σχέδιο φορολογίας άνθρακα μετά το Brexit

Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να θεσπίσει έναν εθνικό φόρο άνθρακα, εάν τελικά αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κάποια συμφωνία Brexit, είναι «απολύτως απαράδεκτο», δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας σε επιστολή προς το Λονδίνο.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρώπη, το Λονδίνο ενδεχομένως θα αντικαταστήσει το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών με ένα φόρο για ολόκληρη τη χώρα, αρχής γενομένης το 2019.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρασχεθούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, που θα ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου, και στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2018-2019.

Ωστόσο, η περιβαλλοντική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξαρτάται επίσης από τις τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, και απαιτεί την έγκρισή τους. Η ανησυχία για το Εδιμβούργο και το Κάρντιφ είναι ότι ο νέος φόρος που θα μετατοπίσει την ευθύνη για τη μείωση των εκπομπών στο δημόσιο ταμείο στο Λονδίνο.

«Αυτό αντικαθιστά έναν αποκεντρωμένο μηχανισμό, ο οποίος συμφωνήθηκε από κοινού και από τις τέσσερις κυβερνήσεις, με έναν φόρο που προορίζεται για το Υπουργείο Οικονομικών στο Λονδίνο, στο οποίο οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν συμμετέχουν», ανέφεραν η Ροζάννα Κάννινγκχαμ, Υπουργός Περιβάλλοντος της Σκωτίας και η Λέσλι Γκρίφιθς, Υπουργός Ενέργειας της της Ουαλίας, σε επιστολή τους στον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ και την Υπουργό Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης, Κλαιρ Πέρι.

Οι τέσσερις κυβερνήσεις της χώρας δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο σχετικά με τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με το σύστημα αγοράς εκπομπών της ΕΕ, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους.

Το Λονδίνο εξετάζει τώρα διάφορες επιλογές τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής στο κοινοτικό σύστημα μέχρι τα τέλη του 2030, της δημιουργίας μίας εγχώριας αγοράς άνθρακα που θα μπορούσε να συνδεθεί με το σύστημα της ΕΕ, ή της επιβολής του προαναφερθέντα εγχώριου φόρου άνθρακα.