Skip to main content

Κυβερνο-λαθροθήρες, η νέα απειλή για τα άγρια ζώα;

Έχοντας εφαρμόσει πάσης φύσεως μεθόδους για να πετύχουν το στόχο τους – να θανατώσουν ελέφαντες, ρινόκερους και άλλα ζώα στο όνομα του κέρδους – οι λαθροθήρες ενδέχεται να απλώνουν τα πλοκάμια τους και στον κυβερνοχώρο. Αξιωματούχοι στην Ινδία υποψιάζονται για πρώτη φορά απόπειρες παραβίασης των GPS που τοποθετούν σε απειλούμενα ζώα για να ελέγχουν τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με το National Geographic, ο επικεφαλής ενός προγράμματος παρακολούθησης τίγρεων στο προστατευόμενο πάρκο Πάννα της κεντρικής Ινδίας, έλαβε προειδοποίηση ότι κάποιος επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, όπου είχε αποθηκευμένη και την κρυπτογραφημένη γεωγραφική τοποθεσία μιας απειλούμενης τίγρης της Βεγγάλης.

Στη συγκεκριμένη αρσενική τίγρη είχε τοποθετηθεί ένα κολάρο αξίας 5.000 δολαρίων, χάρη στο οποίο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του μπορούσαν να γνωρίζουν σχεδόν ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις της μέσω δορυφορικών δεδομένων και αισθητήρων στο έδαφος. Η ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό άρχισε την περίοδο που η μπαταρία του κολάρου εξαντλήθηκε.

«Δεν θα μπορούσαν καν να δουν τα δεδομένα – θα τους εμφανίζονταν ασυνήθιστοι αριθμοί ή σύμβολα», ανέφερε ο Κρισναμούρθι Ραμές. Παρότι παραμένει άγνωστο ποιος προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του και εάν επρόκειτο για απλή σύμπτωση ή για εσκεμμένη ενέργεια, η υπηρεσία δασών του κρατιδίου, όπου βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή, πραγματοποιεί έρευνες σε συνεργασία με την αστυνομία, εν μέσω φόβων ότι πράγματι ευαίσθητα διαδικτυακά δεδομένα για τις κινήσεις απειλούμενων ζώων θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια.

Οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν όλο και πιο εξεζητημένα μέσα για να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων τους, από όπλα για ελεύθερους σκοπευτές και κυάλια νυχτερινής όρασης μέχρι ελικόπτερα. Ο φόβος τώρα είναι ότι, αποκτώντας πρόσβαση και σε τέτοιου είδους δεδομένα, θα μπορούσαν να φέρνουν εις πέρας τις φονικές αποστολές τους ακόμη πιο εύκολα συρρικνώνοντας ταχύτερα απειλούμενους πληθυσμούς.