Skip to main content

Κίνα: Περιορισμοί στις εισαγωγές ανακυκλώσιμων αποβλήτων από την Ευρώπη

Η Κίνα κοινοποίησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι έθεσε σε εφαρμογή περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να επιβραδυνθεί η εισροή «επικίνδυνων ξένων απορριμμάτων».

Παρά τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα της, η αποστολή τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων στην Κίνα αποτελεί βασική στρατηγική της διαχείρισης αποβλήτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στους ευρωπαϊκούς κύκλους μετά την απόφαση της Κίνας ότι εφεξής θα απορρίπτει πολλά ξένα σκουπίδια.

Σε επίσημη κοινοποίηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι μεγάλες ποσότητες «βρώμικων ή ακόμη και επικίνδυνων αποβλήτων» βρέθηκαν αναμεμειγμένες με τα στερεά απόβλητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων προϊόντων.

«Προκειμένου να προστατευθούν τα περιβαλλοντικά συμφέροντα της Κίνας και η δημόσια υγεία, προσαρμόζουμε επειγόντως τη λίστα των εισαγόμενων στερεών αποβλήτων και απαγορεύουμε την εισαγωγή στερεών αποβλήτων που είναι πολύ μολυσμένα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μαζί με την απαγόρευση της εισόδου όλων των πλαστικών απορριμμάτων από το εξωτερικό, θεωρείται ότι η Κίνα προτίθεται επίσης να εμποδίσει την είσοδο συγκεκριμένων μετάλλων στη χώρα.

Το νέο σχέδιο, με όνομα «Εθνικό Ξίφος», προκάλεσε ανησυχία σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, επειδή ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στην Κίνα είναι τόσο μεγάλος που είναι απίθανο να αντισταθμιστεί από οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό χωρών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ανακύκλωσης, η Κίνα εισάγει συχνά περισσότερους από 200.000 τόνους χαρτονιού κάθε μήνα μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόλις 8.000 τόνους από ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η οργάνωση Ανακυκλωτές Πλαστικών Ευρώπης, με έδρα τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της απόφασης. «Αυτή η απότομη αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για την υλοποίηση μιας πραγματικής και βιώσιμης αγοράς αποβλήτων στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την βελτίωση του σχεδιασμού για την ανακύκλωση, τη συλλογή και τη διαλογή απορριμμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.