Ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA) έφεραν καλά νέα για τους πληθυσμούς νυχτερίδων της ηπείρου, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης μετά από πολλά χρόνια ανησυχητικής συρρίκνωσης.
Η μελέτη – η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΕΕΑ – επικεντρώθηκε σε 16 από τα 45 είδη νυχτερίδων που ζουν στην ήπειρο, με το συνδυασμό δεδομένων από 10 προγράμματα παρακολούθησης των πληθυσμών 9 χωρών (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα). Ερευνητές και εθελοντές καταμέτρησαν και ταξινόμησαν νυχτερίδες σε χιλιάδες τοποθεσίες όπου διαχειμάζουν.
Χρησιμοποιώντας μια στατιστική μεθοδολογία, η οποία έχει δοκιμαστεί σε μελέτες πληθυσμών πτηνών και πεταλούδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση 43% των νυχτερίδων στις τοποθεσίες χειμερίας νάρκης, μεταξύ 1993 και 2011. Κατέγραψαν τάση σταθεροποίησης από το 2003.
«Είναι υπερβολικά ενθαρρυντικό το να βλέπουμε ενίσχυση των πληθυσμών νυχτερίδων έπειτα από ιστορικών διαστάσεων μειώσεις», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Χανκς Μπρόινινκς. «Αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές στοχευμένης διατήρησης των τελευταίων χρόνων επιτυγχάνουν, αν και πολλά είδη νυχτερίδων εξακολουθούν να απειλούνται, συνεπώς η προστασία των βιοτόπων τους παραμένει σημαντική προτεραιότητα.»
Οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί συρρικνώθηκαν σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, από την απώλεια των βιοτόπων τους και τις αλλαγές στη χρήση γης μέχρι τη δηλητηρίαση από τοξικά υλικά στις στέγες σπιτιών. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο παρελθόν πολλές νυχτερίδες θανατώνονταν καθώς ο κόσμος τις φοβόταν.
Όπως επισημαίνει ο EEA, οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει και η προστασία των νυχτερίδων έχει ενισχυθεί, χάρη και στη διακυβερνητική συμφωνία EUROBATS.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ζώα παραμένουν ευάλωτα, μεταξύ άλλων λόγω των αργών ρυθμών αναπαραγωγής τους και των συνεχιζόμενων ανθρώπινων πιέσεων.