Skip to main content

Αυστραλία: Ο κλιματικός σκεπτικισμός του νέου πρωθυπουργού ίσως επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις με Ε.Ε.

Ο Σκοτ ​​Μόρισσον έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας στις 24 Αυγούστου, μετά από έντονες εσωκομματικές διαμάχες για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Ο Τέρνμπουλ ήθελε να περάσει στη νομοθεσία τη δέσμευση της Αυστραλίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, αλλά οι συντηρητικοί συνάδελφοι του κόμματός του αντέδρασαν. Οι αρνητικές δημοσκοπήσεις και οι πρόσφατες εκλογικές ήττες προκάλεσαν εσωκομματικές ανησυχίες πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο νέος πρωθυπουργός διαίρεσε άμεσα το περιβαλλοντικό και το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, που σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών δεν θα είναι πλέον δεσμευτική για την ενεργειακή πολιτική.

Η νέα πολιτική σημαίνει ότι οι χαμηλότερες τιμές και η ασφάλεια του εφοδιασμού θα αποτελέσουν πλέον τους κύριους πυλώνες αποφάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι θα ενταθούν τα έργα άνθρακα και η Αυστραλία δύσκολα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε πρόσφατα εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το διμερές εμπόριο μεταξύ της Αυστραλίας και της Ε.Ε. υπερέβη τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 και η πιθανή κατάργηση ορισμένων δασμών θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό αυτό κατά περίπου ένα τρίτο.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, ανέφερε κάθε νέα εμπορική συμφωνία θα πρέπει να περιέχει ρήτρα συμμόρφωσης στη συμφωνία του Παρισιού, στα πλαίσια των προσπαθειών της Ε.Ε. να συνδέσει την κλιματική προστασία με το εμπόριο.

Η πρόσφατη ιστορική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία περιέχει τέτοια ρήτρα, όπως και οι τρέχουσες συνομιλίες με το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.