Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει υποβαθμιστεί δραματικά την τελευταία οκταετία εξαιτίας σοβαρής και εκτεταμένης ξηρασίας, η οποία έχει επηρεάσει τεράστιες εκτάσεις, επιβεβαιώνει μία νέα έρευνα, με τη συμμετοχή επιστημόνων της NASA.
Οι ερευνητές είδαν ότι μία έκταση 700.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – 5,3 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα – συνεχίζει να πλήττεται από την ξηρασία που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 2005 και υποχώρησε ελαφρώς για να ενταθεί και πάλι το 2010.
Επικαλούμενοι δορυφορικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία, κάνουν λόγο για μια «διπλή πληγή», εξηγώντας ότι τα δέντρα του Αμαζονίου είχαν ελάχιστο χρόνο να ανακάμψουν μεταξύ των δύο κυμάτων ξηρασίας.
Οι δορυφόροι έδειξαν ότι η ξηρασία προκάλεσε τεράστιες μεταβολές στο φύλλωμα των δέντρων, πλήττοντας κυρίως τα παλαιότερα, ψηλότερα δέντρα που προστατεύουν τη χαμηλότερη βλάστηση από το ισχυρό φως του ήλιου.
«Περιμέναμε ότι το φύλλωμα θα ανέκαμπτε μετά από ένα χρόνο και πως τα φύλλα θα άρχιζαν να αναπτύσσονται γρήγορα, όμως η καταστροφή έμοιαζε να επιμένει, μέχρι την επόμενη ξηρασία, του 2010», εξήγησε μιλώντας στον Guardian ο Γιαντβίντερ Μάλχι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «τα τροπικά δάση της νότιας και δυτικής Αμαζονίας ενδέχεται να παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια υποβάθμισης σε μεγάλη κλίμακα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».
Επισημαίνουν ότι, μετά το πρώτο κύμα ξηρασίας, την καταστροφή επέτειναν σε μεγάλο βαθμό οι ανθρώπινες δραστηριότητες, για παράδειγμα η αποψίλωση, η εκτροπή ποταμών και η άντληση υπόγειων υδάτων.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σασάν Σαάτσι, από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, προειδοποιεί ότι εάν οι ξηρασίες γίνουν συχνότερες και σοβαρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα δάση θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανακάμψουν, κάτι που «μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων στα τροπικά δάση του Αμαζονίου».