Skip to main content

Η Φινλανδία θα ολοκληρώσει την κατάργηση του άνθρακα ένα χρόνο νωρίτερα

Η Φινλανδία καθιστά την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ως κορυφαία προτεραιότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η κυβέρνηση της χώρας δεσμεύτηκε να εξαλείψει την εξάρτησή της από τον άνθρακα μέχρι το 2030, και το φινλανδικό κοινοβούλιο μόλις προώθησε μια πρόταση για την ολοκλήρωση της απαγόρευσης ένα χρόνο νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Το ένα έτος μπορεί να μην ακούγεται ως σημαντική διαφορά, αλλά η κίνηση δείχνει την προτεραιότητα που δίνει η Φινλανδία στο να είναι εντελώς απαλλαγμένη από άνθρακα την επόμενη δεκαετία.

Η πρωτοβουλία σημαίνει επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα σταδιακής κατάργησης κατά περίπου 10% για να ανταποκριθεί στον νέο στόχο. Ο νέος στόχος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη βιομηχανία και άλλους τομείς, αλλά αρκετές εταιρείες και οργανισμοί έχουν μεταβεί με επιτυχία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Ενδεικτικά, η γειτονική Νορβηγία μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η Σουηδία πέτυχε επίσης τον αρχικό της στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές περίπου 12 χρόνια πριν από την προθεσμία που είχε θέσει, ενώ σήμερα, τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν εκπληρώσει περιβαλλοντικούς στόχους νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 8% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας. Για να καταργήσει πλήρως τον άνθρακα, η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μακροπρόθεσμα προγράμματα για την παροχή καθαρής ενέργειας στους κατοίκους, που θα είναι οικονομικά αποδοτικά για τις επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας της Φινλανδίας είναι η υψηλότερη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυριότεροι παράγοντες για αυτό είναι η μεγάλη βιομηχανία, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, το ψυχρό κλίμα και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αστικών και ημιαστικών κέντρων. Ωστόσο, τον 21ο αιώνα η κατανάλωση ενέργειας σταμάτησε να αυξάνεται, λόγω αλλαγών στη βιομηχανία και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.