Νουρεντίν Νεμπατί: Η Τουρκία έχει ένα μήνυμα για τη Wall Street

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 10:22
UPD:10:25
EPA/STR

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, επιμένει στο σενάριο αισιοδοξίας για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. Στέλνει δε μήνυμα στη Wall Street ότι θα πέσουν έξω στις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό. 

«Ο πληθωρισμός δεν θα συνεχίσει να επιταχύνεται ύστερα από τον αυτόν τον μήνα. Θα μείνει εν πολλοίς σταθερός τους επόμενους μήνες και θα αρχίσει να υποχωρεί προς το καλοκαίρι» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg και υπογραμμίζει ότι η κορύφωση του δείκτη θα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που προβλέπουν οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών. 

Να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι των JPMorgan Chase και Goldman Sachs, δύο κολοσσών της Wall Street, «βλέπουν» εκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία ακόμη και πάνω από το 50% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ δεν αναμένουν ιδιαίτερη υποχώρηση στη συνέχεια. Ο δείκτης έκλεισε στο 36% στο τέλος του 2021. 

Ερωτηθείς για το πού θα κινηθεί η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ο Νεμπατί απαντά «ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο» για τις όποιες νέες αποφάσεις. Η επόμενη συνεδριάση της νομισματικής αρχής της Τουρκίας, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ισχυρότατες πιέσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και έχει αλλάξει πολλούς επικεφαλής, έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου. 

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε ξένο μέσο από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, ο Νεμπατί, υπογραμμίζει ότι κορυφαία προτεραιότητά του είναι να σταθεροποιήσει τις τιμές καταναλωτή, αποσυνδέοντας τον στόχο αυτό από την ισοτιμία της λίρας. «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε αυτή τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός» λέει και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε κάποιο ζήτημα με τη συναλλαγματική ισοτιμία αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται σε δική της πορεία». 

Ωστόσο είναι η ραγδαία υποτίμηση της λίρας εκείνη που στέλνει στα ύψη τον πληθωρισμό και η διαρκής πτώση οφείλεται, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, στις συνεχείς μειώσεις επιτοκίων. 

Να θυμίσουμε ότι ο 58χρονος Νεμπατί ήταν στενός συνεργάτης του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ήταν ο «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας για περισσότερα από δύο χρόνια, έως την αιφνίδια αποχώρησή του τον Νοέμβριο του 2020. Η οικογένεια Νεμπατί έχει τη δική της υφαντουργία, ενώ ο ίδιος ο υπουργός έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Musiad, βιομηχανίας με ιστορικά στενούς δεσμούς με τα ισλαμικά και συντηρητικά κόμματα της Τουρκίας. 

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα