Με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρηση του Γ.Δ. στα πρώτα 20 λεπτά πάνω από τις 903 μονάδες, το ταμπλό θα λέγαμε πως παραπλάνησε προσωρινά. Γιατί με τη συμπλήρωση 45 λεπτών ελεύθερων συναλλαγών η αγορά είχε οδηγηθεί στις 893,4 μονάδες. Δηλαδή, δέκα κάτω από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Και κατόπιν μονιμοποιήθηκαν οι απώλειές του στο 1% απέναντι σε μια πτώση της τάξης του 0,2% στην Ευρώπη. Η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα από τα διεθνή χρηματιστήρια στην άνοδό της και κάτι ανάλογο συνέβη και στην πτώση της. Το δυσάρεστο ήταν πως οι ξένοι θεσμικοί πίεζαν σχεδόν όλα τα blue chips, ενώ πρώτες σε απώλειες ήταν οι μετοχές των τραπεζών.
Μόνο οι ΚΟΥΕΣ, ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ είχαν διασωθεί και το σημαντικότερο ήταν πως ο τζίρος στα 90 πρώτα λεπτά ξεπερνούσε τα 17 εκατ. ευρώ, που δεν είναι λίγα σε σχέση με τα δεδομένα των συναλλαγών του Νοεμβρίου. Η δε μεταβολή του μέσου όρου ήταν -0,9% από -1%, γιατί ΜΟΗ, ΣΑΡ και TITC είχαν μηδενική. Μια εικόνα που δεν προκαλούσε τη διάθεση για ρίσκο, παρά μόνο σε πολύ ψαγμένους επαγγελματίες. Αυτοί τελικά άρχισαν μετά την πρώτη ώρα να μαζεύουν την προσφορά και έδωσαν στον μέσο όρο σταθερής κλίσης ανοδική πορεία. Η επιστροφή της αγοράς σε τιμές πάνω από τις 905 μονάδες ήταν γεγονός, εν μέσω πτώσης των αγορών του ευρώ και του δολαρίου.
Αυτό που έδειξε το ταμπλό από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν μια προτίμηση σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που και χθες προτιμήθηκαν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης και ενώ οι απώλειες του Γ.Δ. ήταν της τάξης του 1%. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους έξυπνους, αλλά το ενδιαφέρον των εγχώριων επαγγελματιών εντοπίζεται σχετικά εύκολα μέσα από την παρακολούθηση των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών. Η αίσθησή μας είναι πως θεωρούν αρκετοί την ΑΛΦΑ ως τον τίτλο που η πορεία του σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές διαθέτει τον χώρο για να κινηθεί ανοδικά.
Στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η δυναμική των ημερών με μείωση των όγκων, υψηλή μεταβλητότητα και κυριαρχία των πωλητών στα τραπεζικά blue chips, οι εγχώριοι αναλυτές μας τόνισαν επίμονα: Η παράμετρος των εκλογών μπαίνει σταδιακά στα κριτήρια των θεσμικών, εγχώριων και ξένων. Η πιο πιθανή διαδικασία περιλαμβάνει δύο αναμετρήσεις που θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Για την εξέλιξη από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης το μήνυμα είναι ένα. Μην απελπίζεσαι και θα φωτίσει. Κάνε λιγάκι υπομονή.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Ούτε ο Κρόνος ούτε ο Ερμής…
Εδώ που φτάσαμε, όλα μπορεί να παίζουν ρόλο αυτή την εβδομάδα. Στην Ασία οι συνδυασμοί… των αστέρων. Ίσως πάλι η ανησυχία των ηγετών για την παρατεταμένη αγανάκτηση, που διατηρεί επί εβδομάδες τις άγριες διαμαρτυρίες στο Ιράν και στην Κίνα για εντελώς διαφορετικά αίτια, τους οδηγεί στο να βάλουν νερό στο κρασί τους. Στην Ευρώπη, πάντως, ούτε ο Κρόνος ούτε ο Ερμής κατάφεραν να ωθήσουν τους ηγέτες των χωρών της στον δρόμο για ανεύρεση μιας κοινής θέσης ικανής να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που γέννησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιθανά θα το πετύχουν αργότερα οι διαμαρτυρίες των καταναλωτικά στριμωγμένων και παγωμένων από το ψύχος πολιτών στο καταχείμωνο. Ενδεικτική της διαφορετικής οπτικής που υπάρχει ήταν η αντίδραση σειράς ηγετών χωρών που γειτονεύουν με τη Ρωσία και πέρασαν από το σοβιετικό μπλοκ στην πρόταση του Μακρόν, ότι η Δύση θα πρέπει να δώσει «εγγυήσεις ασφαλείας» αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η παγκοσμιοποίηση δεν καταργήθηκε, μετασχηματίζεται ορθολογικότερα.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης
Από την έντυπη έδκοση