Skip to main content

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Οι αλλαγές που «φέρνει» το Ταμείο Ανάκαμψης

Σειρά κινήτρων για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σχεδιάζει να θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα. Μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και αναμένεται να νομοθετηθεί έως το τέλος του έτους.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι να δίνεται οι δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν τις χάρτινες εκπτώσεις κερδίζοντας ακόμα και εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή το φόρο εισοδήματος ή και σημαντικά χρηματικά ποσά μέσω κληρώσεων. Έμφαση σχεδιάζεται να δοθεί στις συναλλαγές που αφορούν κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Υπό εξέταση είναι:

  • Να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να μειώνουν το φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν ή να αφαιρούνται από το φορολογητέο τους εισόδημα, δαπάνες που έχουν κάνει ηλεκτρονικά για συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών όπως εστιατόρια, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα αισθητικής, δικηγόροι, γιατροί.
  • Μεγαλύτερα κέρδη για λιγότερους τυχερούς μέσω της φορολοταρίας. Σήμερα κάθε μήνα η ΑΑΔΕ προχωρά σε κλήρωση με 1.000 φορολογούμενους να κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Υπό μελέτη είναι τα ποσά αυτά να αυξηθούν με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των τυχερών.
  • Δεν αποκλείεται στη φορολοταρία να μην γίνονται αποδεκτές όλες οι αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα, αλλά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής όπως είναι δικηγόροι, γιατροί, συνεργεία, κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η πανδημία σε συνδυασμό με την υποχρέωση των φορολογουμένων να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, αύξησε τον αριθμό των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες το 2020 αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 1,02 δις. από 857 εκατ. το  2019. Ο  αριθμός  των  συναλλαγών με  πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ. από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% σε 3.550 ευρώ, από 3.592 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η οριακή μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου και του μεγαλύτερου όγκου τους.

Ραλλού Αλεξοπούλου