Skip to main content

BofA Merrill Lynch: Μπορεί ο Τσίπρας να γίνει ο Λούλα της Ελλάδας;

Με το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, συγκρίνει την περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η Bank of America Merrill Lynch, θεωρώντας ότι μπορεί ο τελευταίος να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές λαμβάνοντας αποφάσεις φιλικές προς την αγορά.

Θέτοντας το ερώτημα αν ο “Τσίπρας μπορεί να γίνει ο Λούλα της Ελλάδας”, η BofA Merrill Lynch απαντά θετικά, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Βραζιλιάνου πρώην προέδρου, ο οποίος πιστώθηκε εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις και μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύοντας ότι οι ανησυχίες της αγοράς ήταν αβάσιμες.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων. Βασικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα έχει ισχυρά κίνητρα να αποφύγει τη σύγκρουση με την τρόικα. Ωστόσο, αναμένει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές, για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Οι βασικές προϋποθέσεις για μια θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις

Η BofA Merrill Lynch στοιχειοθετεί και τις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να συνυπάρξουν για μια θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα:

  • Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση, πιθανότατα σε ένα συνασπισμό. Εάν δεν γίνει αυτό εκτιμάται ότι θα γίνουν νέες εκλογές, στις αρχές Μαρτίου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα. Ο σχηματισμός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης θα μπορούσε επίσης να είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς η μικρή πλειοψηφία της θα μπορούσε να είναι εύθραυστη.
  • Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει πολύ γρήγορα την ισχυρή δέσμευσή της για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Αυτό είναι απαραίτητο για το υπόλοιπο της Ευρωζώνης, ώστε να υπάρξει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν του Φεβρουαρίου. Έτσι θα δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις, ενώ θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
  • Η πιθανή συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η νέα ελληνική Βουλή πιθανότατα να πρέπει να εγκρίνει μια συμφωνία που θα διαφέρει από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Από την άλλη, τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν μια συμφωνία που θα παρέχει περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μια ιδανική συμφωνία

Η Ελλάδα έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη σε ένα πρόγραμμα με την τρόικα, καθώς πάνω από το 80% του χρέους της είναι στον επίσημο τομέα. Ωστόσο, η Ελλάδα θα χάσει τη διαπραγματευτική της δύναμη, αν η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις ενός προγράμματος.

Σε μια ιδανική συμφωνία, η Ελλάδα θα συνεχίσει πιθανότατα με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα της περαιτέρω στήριξης από την τρόικα (με τη μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, εάν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν), της στήριξης των τραπεζών από την ΕΚΤ και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).

Η BofA Merrill Lynch καταλήγει στο ότι η επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ πιθανότατα θα καθορίσει στη συνέχεια το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το μέγεθος μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI).