Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο η έξοδος στις αγορές και οι πρώτες προκαταβολές

Σε αγώνα δρόμου για τον καθορισμό και της τελευταίας λεπτομέρειας στο τελικό κείμενο του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έχει επιδοθεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να το καταθέσει στην Κομισιόν το αργότερο έως το τέλος Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να διεξάγει εντατικό διάλογο με όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την προετοιμασία των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς με καμία χώρα-μέλος έως τώρα να μην έχει προχωρήσει στην υποβολή του τελικού της σχεδίου.

Παράλληλα, η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική της χρηματοδότησης της Κομισιόν για τη συγκέντρωση των 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, μέχρι το 2026. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση κ. Γιοχάνες Χαν, η πρώτη έξοδος στις αγορές αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο εκτιμάται, αν όλα πάνε βάση του χρονοδιαγράμματος, ότι θα εκταμιευθούν και οι πρώτες προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης στις χώρες των οποίων τα σχέδια θα έχουν εγκριθεί.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έχει «ξεπεραστεί» ένας σκόπελος. Ο νόμος για τους ίδιους πόρους να έχει εγκριθεί κι από τα 27 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ληφθεί θετική απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας (Καρλσρούη). Πρόσφατο δημοσίευμα στην Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η απόφαση αναμένεται στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αλλά και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών όταν είχε ερωτηθεί σχετικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένει την απόφαση εντός τριών μηνών από την προσφυγή, δηλαδή τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Σημειώνεται ότι έως σήμερα, 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στην έγκριση της απόφασης περί ιδίων πόρων και απομένουν ακόμα 10 : Γερμανία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Φινλανδία και Λιθουανία.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όποιου κράτους-μέλους το σχέδιο εγκριθεί πρώτο, θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ. Έτσι, αν η χώρα μας καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 20 Απριλίου, η Κομισιόν έχει περιθώριο 2 μήνες, έως τις 20 Ιουνίου, για να δώσει την τελικής της έγκριση. Κατόπιν χρειάζεται ένας μήνας για δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δηλαδή 20 Ιουλίου. Εάν τηρηθούν δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την προκαταβολή το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε τα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα «έρθουν» το Σεπτέμβριο.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις θα αφορούν ομόλογα διάρκειας από 3 έως 30 έτη (ορισμένα θα εκδοθούν ως πράσινα ομόλογα) καθώς και έντοκα γραμμάτια. Κάθε έτος θα καθορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές και κάθε εξάμηνο θα προχωρά σε επικαιροποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2058.

Ραλλού Αλεξοπούλου