Skip to main content

Πρόσθετα μέτρα και στο βάθος Ταμείο Ανάκαμψης

Από την έντυπη έκδοση

Αποκαλυπτήρια για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης που θα ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό των οικονομικών ενισχύσεων πάνω από τα 13 δισ. ευρώ.

Με τους λοιμωξιολόγους να αναμένεται ότι θα εισηγηθούν σήμερα την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα -και χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας τουλάχιστον για επαναλειτουργία του εμπορίου από τις 5 Απριλίου-, η σκυτάλη περνάει και πάλι στο οικονομικό επιτελείο για να παρουσιάσει το πλαίσιο του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Το στοίχημα διπλό: με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας από τον επόμενο μήνα (ακόμη και στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown), ενώ με την κατάθεση του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη Βουλή -ένα κείμενο με έκταση μεγαλύτερη των 2.000 σελίδων- να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για τις επενδύσεις που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Στις αρχές της εβδομάδας προγραμματίζεται κοινή ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, τα οποία θα καλύπτουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Το «βασικό σενάριο» αυτή τη στιγμή είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα -στη μορφή που έχουν σήμερα- θα διαρκέσουν και για ολόκληρο το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ουσιαστική αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Απριλίου.

Έτσι, έχουν ήδη δρομολογηθεί η επανάληψη ήδη γνωστών μέτρων, όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, το «κούρεμα» ενοικίων, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και καινούργια, όπως είναι η χορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη της λειτουργίας τους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται ότι θα έχει προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι μάλιστα αυτή η ένεση ρευστότητας να πέσει άμεσα στην αγορά, καθώς η επανεκκίνηση επιχειρήσεων που έχουν μείνει κλειστές σχεδόν για ένα εξάμηνο απαιτεί να υπάρχει κεφάλαιο κίνησης.

Μέσα στον Απρίλιο θα τρέξει και η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ είναι πλέον πολύ πιθανό ότι θα συμπεριληφθεί στο πακέτο και η 8η φάση για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων του Απριλίου.

Δρομολογημένη είναι πλέον και η απόφαση να αναλάβει το Δημόσιο το κόστος της κάλυψης του Δώρου Πάσχα.

Ο υπολογισμός του θα γίνει, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, επί της βάσης του επιδόματος των 534 ευρώ.

To σχέδιο ανάκαμψης

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ενσωματωθεί το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο το περιεχόμενο του «πακέτου» των 32 δισ. ευρώ να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό πριν το τελικό κείμενο -έκτασης άνω των 2.000 σελίδων- κατατεθεί στη Βουλή. Οι 2.000 σελίδες θα περιλαμβάνουν τον πλήρη κατάλογο των έργων που θα ζητήσει η Ελλάδα να προχωρήσουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έχουν προηγηθεί λεπτομερείς διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οπότε το κείμενο που θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα είναι πολύ «κοντά» σε αυτό που θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Η κυβέρνηση θέλει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες και το τελικό κείμενο να φτάσει στις Βρυξέλλες ιδανικά μέχρι τις 15 Απριλίου. Στόχος είναι η χώρα να συμπεριληφθεί στο πρώτο γκρουπ χωρών που θα λάβουν τις προκαταβολές που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση τις εκτιμήσεις, από τη στιγμή της κατάθεσης του σχεδίου στην Ε.Ε. θα χρειαστούν περίπου 3-3,5 μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Αυτό μας φέρνει χρονικά στον Ιούλιο, πολύ κοντά δηλαδή στις καλοκαιρινές διακοπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε σημαντική εισροή πόρων μέσα στο τρέχον έτος, κάτι που αν συμβεί θα στηρίξει αισθητά τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι συμφωνημένοι άξονες

Τα έργα υποδομής (αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.) δεν αναμένεται να παραμείνουν στην τελική λίστα των έργων που θα υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν.

Και αυτό διότι τα έργα πρέπει να «εντάσσονται» στους συμφωνημένους άξονες, που είναι οι εξής:

1. Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας).

2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.

3. Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.

4. Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτήρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

6. Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

7. Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων.

8. Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός μμε, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).

9. Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).

10. Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.

11. Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες).

12. Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

13. Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

«Προσυνεννόηση»

Το μοντέλο της «προσυνεννόησης» με τους Ευρωπαίους που ακολούθησε η ελληνική πλευρά είχε ήδη αποτέλεσμα, καθώς από σήμερα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τα voucher αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές και φοιτητές, ενώ έχει δρομολογηθεί και η επόμενη φάση του «Εξοικονομώ», η οποία επίσης προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.