Skip to main content

 Στο «στόχαστρο» της μαφίας το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο νέος κορωνοϊός δεν έκανε διακρίσεις πλήττοντας το ίδιο τις εγκληματικές δραστηριότητες και τις νόμιμες επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Η ιταλική μαφία, ωστόσο, είδε την ευκαιρία μέσα από την απειλή και αναμένει να «εισπράξει» από την πανδημία.

Την χρονιά που μας πέρασε και καθώς μεγάλο μέρος του πλανήτη έπαυε την οικονομική και κοινωνική του λειτουργία, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, η μαφία αποφάσισε να διεισδύσει σε επιχειρήσεις και εταιρείες που αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας.

Δεν το έκανε από φιλευσπλαχνία ούτε από αφέλεια αλλά προσπαθώντας να καρπωθεί χρήματα από το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 1,8 τρισ. ευρώ που θα αρχίσουν να ρέουν από φέτος σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας, όπως υποστηρίζει ο κορυφαίος ερευνητής της Ιταλίας που ειδικεύεται  στο οργανωμένο έγκλημα Μαουρίτσιο Βαλόνε.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της Ντραγκέτα στην περιοχή της νότιας Καλαβρίας και της Κόζα Νόστρα στη Σικελία, επιδίωξαν να αποκτήσουν μερίδια σε νόμιμες επιχειρήσεις που θα έχουν προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, όπως αυτά για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την ψηφιακή μετάβαση, εξηγεί ο Βαλόνε.

 «Η μαφία έχει επιλέξει τις επιχειρήσεις που είναι πιο πιθανό να ανταποκρίνονται στα κριτήρια των σχεδίων ανάκαμψης, ειδικά στους τομείς της υγείας και των υποδομών  όπου θα δαπανηθούν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Βαλόνε στο Bloomberg . «Θα προσπαθήσει (η μαφία) να πάρει τα πάντα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ», συνέχισε.

Η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο αποδέκτη επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που την καθιστά τον βασικό στόχο των εγκληματικών οργανώσεων.

Η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι εκπονεί ένα σχέδιο  για το μερίδιο των 209 δισ.ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ που της αναλογούν καθώς παλεύει να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιταλικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς ένα σύστημα τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το κράτος ήταν πολύ περίπλοκο και περιορισμένο για να είναι αποτελεσματικό, εξήγησε ο Βαλόνε.

Έτσι, εταιρείες που έχουν ασταθή πιστοληπτική ικανότητα έχουν ωφεληθεί ελάχιστα από την κρατική βοήθεια, είπε. Οι συμμορίες της μαφίας εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία που αναδύθηκε από τα περιφερειακά και εθνικά lockdown, προσεγγίζοντας μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήταν απελπισμένες για ρευστότητα σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 8,9% πέρυσι.

Η μαφία συνήθως επιδιώκει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας, να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις δανείζοντάς τους χρήματα μέσω τοκογλυφίας ή να τις εκμεταλλεύεται μέσω ενός κρυφού συνεργάτη, εξήγησε ο Βαλόνε. Ο αριθμός των ύποπτων χρηματοοικονομικών πράξεων που ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας αυξήθηκε από  7% πέρυσι σε 113.000. «Αυτό μας κάνει να υποπτευόμαστε έντονα ότι υπάρχει ενδιαφέρον οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), θα εξετάσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που καταρτίζουν τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι πληρούν τις απαιτήσεις ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης και στο μέλλον θα διεξάγει δικές της έρευνες.. Ο οργανισμός θα συνεργαστεί επίσης με τις εθνικές αρχές και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Europol.

naftemporiki.gr