Skip to main content

Wall Street: Τι δείχνουν δεδομένα επτά δεκαετιών για τα «δώρα» του Ιανουαρίου

Οι πρώτες δύο συνεδριάσεις του 2019 σηματοδότησαν τη χειρότερη έναρξη για τη Wall Street από το 2000. Ωστόσο μετά το θεαματικό ράλι της περασμένης Παρασκευής, που έσβησε τις απώλειες του οδυνηρού διημέρου, οι δείκτες παλεύουν και σήμερα να κρατηθούν σε θετικό έδαφος. Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι ο Ιανουάριος ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο «θερμός» για την αγορά. Παραδοσιακά εξάλλου συνιστά έναν από τους ισχυρότερους μήνες για τις μετοχές. 

Το «January effect», όπως ονομάζεται, θέλει τους επενδυτές να προχωρούν στην αγορά νέων μετοχών, ύστερα από ρευστοποιήσεις τον Δεκέμβριο. Αν αναλογιστεί κανείς πόσο έντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις τον περασμένο μήνα, τότε φέτος η τάση αυτή μπορεί να πιο ισχυρή από ποτέ. 

Ειδικά όσον αφορά έτη που προηγούνται κρίσιμων εκλογών (όπως το 2019, αφού οι επόμενες προεδρικές είναι το 2020) η ιστορία του S&P 500 από το 1950, αποκαλύπτει ότι θέλουν τον Ιανουάριο να προσφέρει στους επενδυτές της Wall Street κέρδη 3,9% (στοιχεία τoυ Stock Trader’s Almanac). Οι υποσχέσεις για νέες πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και για φοροελαφρύνσεις ενόψει κάλπης είναι ένας από τους κύριους λόγους. 

Φέτος υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ράλι των μετοχών. Ενδεχόμενη ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες έχουν ως στόχο να δώσουν τέλος στον επιζήμιο για όλους εμπορικό πόλεμο.

Εάν βρεθεί λύση στην σινο-αμερικανική διαμάχη, εκτιμάται ότι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με απώλειες 17% το τελευταίο τρίμηνο. Η Caterpillar, κορυφαία εταιρεία χωματουργικών μηχανημάτων στον κόσμο, και ο αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing με πτώση 16% και 15% αντίστοιχα από τον Οκτώβριο, προβλέπεται να επιδοθούν σε ράλι σε περίπτωση συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας. 

Στη βελτίωση του κλίματος έχει επίσης συμβάλλει η ισχυρή αγορά εργασίας, αλλά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. 

Από την άλλη ένας παράγοντας, που λειτουργεί ως τροχοπέδη, είναι η επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας. Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, οι αναλυτές τον Δεκέμβριο υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη περισσότερων εκ των μισών εταιρεών του S&P 500, σύμφωνα με τη FactSet. Yπολογίζεται ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη θα αυξηθούν συνολικά κατά 7,4% το 2019, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 10,4% τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί δε ότι εάν οι προβλέψεις για ανάκαμψη τον Ιανουάριο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την αμερικανική αγορά μετοχών. Σε κάθε έτος από το 1950, κατά το οποίο ο S&P 500 κατέγραφε πτώση τον Ιανουάριο, ακολούθησε νέα bear market ή παράταση της bear market ή διόρθωση 10%. 

Πηγή: Wall Street Journal