Skip to main content

Tι μας λέει η ιστορία επτά δεκαετιών για τις bear markets: πόσο διαρκούν, πόση αιμορραγία προκαλούν

Ο S&P 500, o πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, απέχει μετά τη χθεσινοβραδινή βουτιά περισσότερο από 20% από το εφετινό ζενίθ του. Αυτό σημαίνει πως βρίσκεται και επισήμως σε bear market- όπως άλλωστε συμβαίνει με τον γερμανικό δείκτη DAX, τον κινεζικό CSI 300 και τις μετοχές πολλών αναδυόμενων αγορών, από την Τουρκία ώς την Αργεντινή. 

Η ιστορία είναι συνήθως καλός οδηγός για το τι πρέπει να περιμένουμε στις αγορές. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα η Wall Street έχει βυθιστεί αρκετές φορές σε bear market. Κατά μέσο όρο η περίοδος αυτή, κατά την οποία κυριαρχούν η απαισιοδοξία και τα σενάρια τρόμου, διαρκεί 13 μήνες, με τις μετοχές να τείνουν να χάνουν το 30,4% της αξίας τους. Στη συνέχεια χρειάζεται να περάσουν περί τους 22 μήνες για να ανακάμψουν στα προ βουτιάς επίπεδα.

Ακόμη και εάν έχουμε απλά διόρθωση (πτώση 10% από το ζενίθ 52 εβδομάδων) και όχι bear market, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Η ιστορία δείχνει ότι οι φάσεις διόρθωσης διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες με τις μετοχές να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο απώλειες 13% πριν φτάσουν στον πάτο. 

Τα ιστορικά αυτά δεδομένα σημαίνουν ότι τόσο το 2019 όσο και μεγάλο μέρος του 2020 ενδεχομένως να κρύβουν νέες σημαντικές απώλειες για τις αμερικανικές μετοχές. 

Σε περιόδους bear market οι πωλητές είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ακόμη και όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την οικονομία ή την εταιρική κερδοφορία. Ό,τι καλό και εάν συμβαίνει δεν είναι αρκετό να ανατρέψει ένα κλίμα φόβων και ανησυχιών. Το ποτήρι για τους επενδυτές είναι στην καλύτερη περίπτωση… μισοάδειο.

Πηγή: CNBC