Skip to main content

Moody’s: Παραμένουν αρνητικές οι προοπτικές για τις ιταλικές τράπεζες

Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να προειδοποιεί για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του κόστους χρηματοδότησης, αλλά και πιθανής αύξησης των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ιταλικές τράπεζες καλούνται να αποπληρώσουν 240 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «φθηνού δανεισμού» της ΕΚΤ, γνωστό και ως TLTROs.

«Η αναχρηματοδότηση των TLTROS, όπως και οι επικείμενοι τραπεζικοί κανονισμοί, θα μπορούσαν να αυξήσουν την εξάρτηση των ιταλικών τραπεζών από περισσότερο ακριβές πηγές χρηματοδότησης» προειδοποιεί ο Moody’s.

Οι τράπεζες της γειτονικής χώρας, βέβαια, έχουν την εναλλακτική της άντλησης χρημάτων μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ή μέσω της αύξησης των καταθέσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εφικτό, λόγω μίας σειράς παραγόντων.

Ως εκ τούτου, δεδομένων των προκλήσεων στην ιταλική οικονομία αλλά και του γεγονότος ότι είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις αγορές κεφαλαίων, ο Moody’s καθιστά εξαιρετικά πιθανή τη μείωση της κερδοφορίας, λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.

Άλλωστε, όπως σπεύδει να σημειώσει, τα υψηλότερα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα ωθούν προς τα πάνω και τα κόστη δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο αμερικανικός οίκος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κίνδυνο της περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης, μέσω της σημαντικής μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας, η οποία προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019.

Μείωση των NPLs

Αν και οι οικονομικές συνθήκες στη γειτονική χώρα έχουν σταθεροποιηθεί, η ανάπτυξη παραμένει ασθενέστερη σε σχέση με τvν υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών, με τον Moody’s να προβλέπει βέβαια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2018 και κατά 1,3% το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάει ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται, φθάνοντας στο 11% έως το τέλος του έτους -από 14,5% πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και παρά τη μείωση, παρατηρεί ότι εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (4%).

naftemporiki.gr