Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο που προσεγγίζει με ευφυΐα, δεξιοτεχνία και χιούμορ ζητήματα φύλου, θεατρικότητας και πολιτικής, η ηθοποιός Άνδρη Θεοδότου μάς μιλά για την κωμωδία του Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σε περιοδεία στην Ελλάδα, και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Τι πραγματεύεται ο Αριστοφάνης σε αυτή την κωμωδία;
«Μια από τις τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, η πρώτη, με γυναικεία υπόθεση αποκλειστικά, με τη γιορτή των Θεσμοφορίων σε εξέλιξη και τις “ελεύθερες” για λίγο θηλυκές υπάρξεις να ψάχνουν να βρουν τρόπο να τιμωρήσουν τον ποιητή Ευριπίδη για τις άδικες κατηγορίες και τη δυσφήμηση, με τις οποίες τις “στολίζει” στα έργα του».
Πώς ξετυλίγεται η ιστορία της;
«Βρισκόμαστε στην τρίτη μέρα των Θεσμοφορίων – γιορτή αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και την κόρη της, Περσεφόνη. Ο Ευριπίδης, αναστατωμένος για την απόφαση των γυναικών να τον τιμωρήσουν για τον τρόπο, με τον οποίο τις δυσφημίζει στα έργα του, ζητεί τη βοήθεια του ποιητή Αγάθωνα για να τον υπερασπιστεί, εισβάλοντας στα Θεσμοφόρια ντυμένος γυναίκα. Ο Αγάθωνας αρνείται, και τη μεταμφίεση αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος, ένας συγγενής του Ευριπίδη. Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τη στιγμή που λάμπει η αλήθεια, και ο Μνησίλοχος κινδυνεύει ακόμα και με την ποινή του θανάτου για την ανόσια πράξη του. Ο Ευριπίδης, με διάφορες μεταμφιέσεις εμπνευσμένες από τις τραγωδίες του, προσπαθεί να σώσει τον συγγενή του. Ζητεί από τις γυναίκες την άμεση απελευθέρωσή του, με την υπόσχεση να μην τις κακολογήσει ποτέ ξανά στα έργα του».
Πώς προσεγγίζει το έργο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος;
«Ο Βαγγέλης είναι ένας σκηνοθέτης που εμπνέεται πολύ από τους ηθοποιούς του και το υλικό που έχει στα χέρια του. Βασικός δρόμος δουλειάς ήταν ο αυτοσχεδιασμός, με αφοσίωση στον λόγο του Αριστοφάνη και καθαρή γραμμή ως προς την κατανόηση του έργου και των νοημάτων του. Καθαρή γραμμή κρατήθηκε και στη σκηνοθεσία».
Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν την ηρωίδα που υποδύεστε;
«Μια γυναίκα ελεύθερη για ένα ολόκληρο τετραήμερο, μακριά από υποχρεώσεις, στη αρχαιότητα, άραγε μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Εξάλλου, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς γινόταν κατά τη διάρκεια της γιορτής. Σε μένα αναθέτουν οι άλλες γυναίκες τον ρόλο του φύλακα του Μνησίλοχου, μέχρι να του επιβληθεί η τιμωρία που του αξίζει. Μια γυναίκα χήρα με πέντε παιδιά, που επιβιώνει σε μια άνιση κοινωνία. Άραγε, πόσο μπορεί να αντέξει;».
Ποιους συμβολισμούς κρύβουν οι «Θεσμοφοριάζουσες» για τη σύγχρονη εποχή μας;
«Σίγουρα, την κοινωνική ανισότητα, τον ρόλο της γυναίκας και της φύσης της, μέσα στην κοινωνία που την περιβάλλει γενικότερα, και την ανελευθερία που αισθάνεται σαν άτομο».
Αν αφουγκραστούμε τα μηνύματα που μας δίνουν τα σημεία των καιρών, τι θα ακούσουμε;
«Δύσκολη ερώτηση, όσο κοινότοπο και αν σας φαίνεται. “Ακούω” υπομονή. Μόνο…».
Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;
«Για μένα, αν δεν ελπίζουμε, δεν έχουμε δρόμο να πορευτούμε. Ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μουσική: Νίκος Κυπουργός, ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης, σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού, χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης, μουσική διδασκαλία – μουσικός: Αναστάσης Σαρακατσάνος, συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Ε.Φ..
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθονας, τοξότης), Νάντια Κοντογιώργη (Μίκα), Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα), Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα), Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη), Γιώργος Παπαγεωργίου (υπηρέτης του Αγάθονα, Κλεισθένης). Χορός: Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά.
Πρόγραμμα περιοδείας
Αύγουστος
1, 2 και 3: Χανιά – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
4 και 5: Ηράκλειο Κρήτης – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
6: Ρέθυμνο – Φρούριο Φορτέτζα
Πληροφορίες
Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 – 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.