Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ως ένας από τους χαρακτήρες μιας αγαπημένης κινηματογραφικής ταινίας, η οποία ανέβηκε στη θεατρική σκηνή και αναδείχτηκε η υπερπαραγωγή της χρονιάς που αποθεώθηκε από το αθηναϊκό κοινό και είχε δέκα υποψηφιότητες ρεκόρ στα Θεατρικά Κορφιάτικα βραβεία 2017-18, ο Παναγιώτης Πετράκης μάς μιλά για την παράσταση «Γοργόνες και μάγκες».
Μια από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές της Φίνος Φιλμ, το δημοφιλές και διαχρονικό ελληνικό μιούζικαλ του μετρ του είδους, Γιάννη Δαλιανίδη, με τη μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, μετά τη μεγάλη του επιτυχία στην Αθήνα, περιοδεύει σε ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας.
Ο Παναγιώτης Πετράκης υποδύεται έναν φτωχό ψαρά, ο οποίος ερωτεύεται χωρίς ανταπόκριση μια δυναμική επιχειρηματία, και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.
Πώς προσεγγίζει ο Γιώργος Βάλαρης το θρυλικό αυτό έργο;
«Πιστεύω ότι η σκηνοθεσία του Γιώργου έγινε με πολύ σεβασμό στο έργο του Δαλιανίδη. Οι χαρακτήρες στην ταινία είναι τόσο αναγνωρίσιμοι και ζωντανοί στη συνείδηση του κόσμου, ώστε οποιαδήποτε μεγάλη παρέκκλιση θα ξένιζε και θα απωθούσε. Ο Γιώργος βασίστηκε σε έναν δυνατό θίασο, σε άξιους συντελεστές και στο ισχυρό ένστικτό του, ώστε να παρουσιάσει μία γνήσια λαϊκή μουσική κωμωδία έντιμα και χωρίς κουλτουρο – φτιασιδώματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι κέρδισε και το στοίχημα, και κάναμε την παράσταση της χρονιάς!».
Θυμίστε μας την υπόθεση του έργου.
«Ένας μανιώδης ραλίστας, ο Πέτρος (Θανάσης Ευθυμιάδης), γιος εργολάβου οικοδομών, ο οποίος αδιαφορεί παντελώς για την παλιομοδίτικη – κατά τη γνώμη του – δουλειά του πατέρα του (Τάσος Κωστής), μαθαίνει εμπιστευτικά ότι, σε κάποιο άγονο νησί, πρόκειται να γίνουν μεγάλα τουριστικά έργα και αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί, για να μη χάσει τη μερίδα του λέοντος. Προτείνει και πείθει τον πατέρα του να αγοράσουν οικόπεδα, αλλά το μυστικό, χάρη στον αφελή, αλλά πονηρούλη κολλητό του, τον “Γρίπη” (Γιώργος Γαλίτης), φτάνει και στα αυτιά της Φλώρας (Ζέτα Δούκα), δυναμικής, όμορφης και γνωστής ιδιοκτήτριας κλαμπ στην Αθήνα. Η Φλώρα καταφθάνει στο νησί πριν από τον Πέτρο και ξεκινάει να ρίχνει τα δίχτυα της, ώστε να εξαγοράσει πρώτη γη για να κάνει τις επενδύσεις της.
Η συνάντηση του Αθηναίου ζεν πρεμιέ ραλίστα και της πανέξυπνης και σικάτης Αθηναίας Φλώρας ως ανταγωνιστών ταράζει τα νερά στο νησί, αλλά και τις καρδιές κάποιων κατοίκων που τα βέλη του έρωτα τις καρφώνουν και τις ξεσηκώνουν. Η Μαρίνα (Μαρία Κορινθίου), η κόρη του ταβερνιάρη, του Παναγιώτη (Γιάννης Βογιατζής), ερωτεύεται τον Πέτρο, ενώ η όμορφη Φλώρα καταγοητεύει τους άνδρες του νησιού και ιδιαίτερα τον λεβέντη ψαρά Νικόλα (η αφεντιά μου), προκαλώντας πόνο στην καρδιά, αλλά και ζήλια στην ανυποψίαστη μνηστή του, Χρύσα (Αγγελική Λάμπρη). Εντελώς αναπάντεχα όμως, ο έρωτας τυφλώνει με την πρώτη ματιά τη Φλώρα, όταν αντικρίζει τον κομψό και με ευγενική καταγωγή Ιάσωνα (Γιώργος Βάλαρης) γιο της Αρχόντισσας του νησιού (Όλγα Πολίτου), η οποία ανησυχεί για τα τεκταινόμενα στο νησί, και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται…».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;
«Εγώ παίζω τον Νικολή, έναν νεαρό ψαρά του ’60. Φτωχός, βιοπαλαιστής, φιλότιμος, καλοσυνάτος, αλλά και αιθεροβάμων, παρορμητικός, κάπως αφελής. Ένας άνδρας, ο οποίος λειτουργεί πολύ περισσότερο με το συναίσθημα, παρά με τη λογική».
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία της παράστασης;
«Όπως σε κάθε καλλιτεχνική επιτυχία, έτσι και στη συγκεκριμένη, θεωρώ ότι μια συνισταμένη παραγόντων ευθύνεται. Το ίδιο το έργο, το οποίο από μόνο του είναι ένα δυνατό “brand name”, η σωστή διανομή με ταλαντούχους ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές που ταιριάζουν απόλυτα στους ρόλους τους, η συμμετοχή ενός λαοφιλούς πολύ καλού τραγουδιστή, του Γιάννη Πλούταρχου, και η συμβολή ικανών συντελεστών (όπως ο Μανώλης Παντελιδάκης στα σκηνικά, ο Μάρκος Γιακουμόγλου στις χορογραφίες κ.ά.). Όλα αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την αρμονική και αγαπησιάρικη συνύπαρξη όλων μας στα παρασκήνια, συντελούν σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο προσφέρει τρεις ώρες χαράς και ποιοτικής διασκέδασης, που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο κόσμος στις μέρες μας και αποζητά με μεγάλη δίψα».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Αχ, ανάμεικτα θα έλεγα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που ζω σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον και περιστοιχίζομαι από -λίγους μεν, ιδιαίτερα δε – αξιαγάπητους ανθρώπους. Αγαπώ το φιλότιμο του λαού μου, τη φιλοξενία του, την ανεμελιά του, το γνήσιο γλέντι του, αυτό το “έξω καρδιά” που μας χαρακτηρίζει. Θλίβομαι, όμως, από την άλλη, για την “Τουρκιά” που μας δέρνει ακόμα και καλά κρατεί. Θλίβομαι για κάποια χαρακτηριστικά του λαού μας σε επίπεδο νοοτροπίας, προκαταλήψεων, ρατσισμού, στενομυαλιάς. Θλίβομαι που το προσωπικό συμφέρον παραμένει πάντα ισχυρότερο του συλλογικού. Θλίβομαι που έχουμε παρακαταθήκη τέτοιον τεράστιο πολιτισμικό πλούτο και τον αφήνουμε ανεκμετάλλευτο».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Έναν ήρωα …χα χα, όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι της Bonnie Tyler. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ηγετική μορφή, η οποία να συσπειρώσει τον λαό μας, να μας κάνει να ξαναβρούμε τη φλόγα μέσα μας, να μας ξεσηκώσει από τους καναπέδες, τις τηλεοράσεις, τα κινητά μας και να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, αν το “εγώ” του καθενός γίνει “εμείς”. Κάτι ουτοπικό δηλαδή, γιατί μόνο μέσα στο μυαλό μας είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε αυτόν τον ηγέτη και να τον βάλουμε σε εκκίνηση. Πώς τον δημιουργούμε; Νομίζω, με αφύπνιση, με γνώση, με παιδεία».
Τι εύχεστε για το μέλλον;
«Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, να αποκτήσουμε ιστορική συνείδηση και να αγαπήσουμε – έστω όσο ένας κόκκος άμμου – παραπάνω τον πλησίον μας».
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Γιάννης Δαλιανίδης, διασκευή – σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης, μουσική: Μίμης Πλέσσας, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενορχήστρωση – διεύθυνση ζωντανής ορχήστρας: Αντώνης Γούναρης, χορογραφίες: Μάρκος Γιακουμόγλου, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, τα κοστούμια της Ζέτας Δούκα και της Μαρίας Κορινθίου υπογράφει ο Γιάννης Τόγκος για την Kathy Heyndels, τα κοστούμια του Γιώργου Βάλαρη υπογράφει ο Νίκος Αποστολόπουλος, δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, ειδικός συνεργάτης: Κωνσταντίνος Λέλος, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Ζαχαριάδου, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Πλέσσα, hair stylist: Τρύφωνας Σαμαράς, μακιγιάζ: Κυριάκος Κωνσταντινίδης για την Golden Rose, video trailer: RGB Studios.
Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Δούκα, Θανάσης Ευθυμιάδης, Μαρία Κορινθίου, Παναγιώτης Πετράκης, Γιώργος Γαλίτης, Αγγελική Λάμπρη, Γιώργος Βάλαρης, Πέτρος Ξεκούκης, Αιμίλιος Ράφτης, Τάσος Κωστής, στον ρόλο της αρχόντισσας η Όλγα Πολίτου, στον ρόλο του Παναγή, μετά από 50 χρόνια, σε μία εμφάνιση – σταθμό, ο Γιάννης Βογιατζής. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά ο Γιάννης Πλούταρχος. Χορευτές (με αλφαβητική σειρά): Μάρκος Γιακουμόγλου, Ρομίνα Κοστέα, Έμιλυ Λούμπα, Κλέλια Μενελάου, Δαμιανός Μέτσο, Αθανάσιος Πισανίδης, Μαριφίλια Σκλαβούνου, Κωνσταντίνος Φρίγγας. Συμμετέχει 7μελής ζωντανή ορχήστρα.
Πρόγραμμα περιοδείας
Πέμπτη 21 έως Σάββατο 23 Ιουνίου: Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
Κυριακή 24 Ιουνίου: Θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Ιωάννινα
Δευτέρα 25 Ιουνίου: Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς» – Αίγιο
Τρίτη 26 Ιουνίου: Παλαιά Σφαγεία Πατρών – Πάτρα
Πέμπτη 28 Ιουνίου: Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
Παρασκευή 29 Ιουνίου: Κηποθέατρο Παπάγου
Σάββατο 30 Ιουνίου: Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» – Νταμάρι Βριλησσίων
Τρίτη 3 Ιουλίου: Ευριπίδειο Θέατρο – Σαλαμίνα
Πληροφορίες
Διάρκεια παράστασης: 2.30 ώρες (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 23 ευρώ, ΑΜΕΑ, άνω των 65, φοιτητές και άνεργοι: 17 ευρώ, ειδικές τιμές για παιδιά κάτω των 12 ετών: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.