Επιλογή έργων των τελευταίων ετών από τα ταξίδια του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Ιράν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Αθήνα, θα παρουσιαστούν σε έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα [Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό].
Τα τελευταία χρόνια, το καλλιτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Γεωργίου είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ταξίδι, την περιήγηση, την περιπλάνηση και την παρατήρηση αποτελώντας για τον ίδιο αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ένα έργο -πλούσιο και ευφάνταστο- τόσο εικαστικό όσο και λογοτεχνικό, καθώς συνίσταται στη δημιουργία εικόνων και τη συγγραφή κειμένων.
Ο εικαστικός βιώνει το ταξίδι με έναν μοναδικό και πολύ προσωπικό τρόπο, αφιερώνοντας τον εαυτό του στον τόπο που επισκέπτεται, αφήνοντας τον τόπο να τον απορροφήσει εντελώς. Ταξιδεύει με τα φτηνότερα μέσα, συνήθως λεωφορεία ή τρένα, μένει στα οικονομικότερα δυνατό δωμάτια, περπατάει πολύ και γίνεται στην κυριολεξία ένα με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα ταξίδια του καλλιτέχνη δεν είναι σύντομα, τους αφιερώνει ουσιαστικό χρόνο, έτσι το έργο του είναι αποτέλεσμα αποκόμισης εμπειριών: γνωρίζει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, βλέπει, μελετάει, ακούει, μιλάει, μυρίζει διαβάζει, δοκιμάζει, ακουμπάει – αφουγκράζεται και βιώνει με όλες του τις αισθήσεις το περιβάλλον που βρίσκεται, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις που μεταπλάθονται σε έναν τόσο πλούσιο και εύφορο ψυχικό και καλλιτεχνικό κόσμο – άλλοτε ευαίσθητο και τρυφερό, άλλοτε αυθόρμητο και εξομολογητικό, άλλοτε σκληρό και ειλικρινή που δύσκολα αφήνει τον θεατή ασυγκίνητο ή αδιάφορο.
Σε αυτές τις διαδρομές και τις αναζητήσεις, ο Αλέξανδρος Γεωργίου δεν είναι μόνος, μαζί του «συνταξιδεύουν» αρκετοί συλλέκτες και φίλοι του, οι οποίοι υποστηρίζουν το έργο του και λαμβάνουν καθημερινά, μέσω ταχυδρομείου, το υλικό που μαζεύει και δημιουργεί καθοδόν: χειροποίητες κάρτες, φωτογραφίες πάνω στις οποίες επεμβαίνει ο ίδιος, επιζωγραφισμένες ασπρόμαυρες φωτοτυπίες, CD με μουσική, DVD με ταινίες ή αυτοσχέδια βιντεάκια, βιβλία, μικροαντικείμενα, κοσμήματα, ποιήματα, σουβενίρ –χωρίς ποτέ να κρατάει αντίγραφα για τον εαυτό του.
Ο Γεωργίου σαν παρατηρητής, τολμηρός και πάντα αφοπλιστικά ειλικρινής, περιγράφει κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες, ήθη και έθιμα, θρησκευτικές παραδόσεις αιώνων και πώς λειτουργούν μέσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής ή σαν ένας σύγχρονος παραμυθάς διηγείται ιστορίες με πραγματικά πρόσωπα, θεότητες και επικούς ήρωες από τη Μαχαμπαράτα και τη Ραμαγιάνα – παραθέτοντας αποσπάσματα από τα αγαπημένα του λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, ιστορικά και ιερά κείμενα.
Άλλοτε, με ειρωνική διάθεση, χιούμορ ή αγωνία αναφέρεται στις καταλυτικές επιδράσεις της Δύσης και παρατηρεί με αγάπη και ενδιαφέρον τους πάντες και τα πάντα που κινούνται ασταμάτητα γύρω του.
Το έργο του καλλιτέχνη είναι σε έναν συνεχόμενο, ανοιχτό διάλογο με τον θεατή.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκευή 9π.μ.-5μ.μ. / Τρίτη 10π.μ.-6μ.μ. / Τετάρτη 1μ.μ.-8μ.μ.