Skip to main content

ΚΠΙΣΝ: Έκθεση με υπογραφή Renzo Piano

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζει με αποκλειστική δωρεά την αρχιτεκτονική έκθεση «Piece by Piece», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 27 Απριλίου έως τις 23 Ιουλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη 27 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, με είσοδο ελεύθερη και ανοιχτή προς το κοινό.

Η παρουσίαση  στο ΚΠΙΣΝ, αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης που ξεκίνησε την πορεία της το 2013 στην Gagosian Gallery στη Νέα Υόρκη. Προηγούμενοι σταθμοί της έκθεσης ήταν η Πάντοβα, το 2014, στο πλαίσιο της International Biennial Architecture, στο Palazzo della Ragione, και η Σανγκάη το 2015, όπου η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Power Station of Art. Τόσο η δημιουργία της έκθεσης, όσο και η περιοδεία της στις πόλεις που προηγήθηκαν της Αθήνας, αλλά φυσικά και η παραμονή της στο ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων τριάντα ετών από το Renzo Piano Building Workshop. Αποτελείται από 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις σε τραπέζια, αφιερωμένα το καθένα σε ένα έργο, που μέσα από μοντέλα, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο, διηγούνται την ιστορία των διαφόρων πρότζεκτ του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου. 

Οι μακέτες, σαν νησιά, παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα έργων, όπως Μουσεία, βιβλιοθήκες και αεροδρόμια έως ιδιωτικές κατοικίες, εξιστορώντας τη διαδικασία σχεδιασμού των κτηρίων, από το όραμα και την σύλληψη έως την κατασκευή.

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ δήλωσε για την έκθεση: «Είναι σίγουρα δύσκολο να εκθέσεις επιτυχώς την αρχιτεκτονική. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτήριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής.  Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση, μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια  κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτήρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή… Θέλω να σκέφτομαι αυτή την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο».

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση, κατέχει το ίδιο το ΚΠΙΣΝ, ένα έργο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, και αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του Renzo Piano Building Workshop (RPBW).

Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βήμα-βήμα, τη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, ενός από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε σχετικά με   την έκθεση: «Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας και της σχεδιαστικής προσέγγισης του Renzo Piano και του RPBW κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φιλοξενούμε την τελευταία στάση της έκθεσης αυτής σε ένα από τα πιο πρόσφατα κτήρια του RPBW, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες του Κέντρου να βιώσουν την εξέλιξη της δημιουργικής γλώσσας του Renzo Piano σε ένα “ζωντανό” κτήριο το οποίο, θέλουμε να πιστεύουμε, αποτελεί το αποκορύφωμα μίας αξιοσημείωτης σταδιοδρομίας δεκαετιών».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop ιδρύθηκε το 1981. Σήμερα, 130 ειδικοί σε θέματα αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας συνεργάζονται με τον Ιταλό αρχιτέκτονα στα γραφεία του στο Παρίσι, στη Γένοβα και στη Νέα Υόρκη. Μαζί τους, ο Renzo Piano έχει αναπτύξει μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά έργα του σε όλο τον κόσμο, όπως είναι ο τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Μουσείο του Ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, η αίθουσα συναυλιών Music Park Auditorium στη Ρώμη, η Βιβλιοθήκη και Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η σύγχρονη πτέρυγα του Art Institute του Σικάγο, το νέο Whitney Museum στη Νέα Υόρκη αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

naftemporiki.gr