Skip to main content

Έκθεση φόρος τιμής σε δύο εμβληματικούς δημάρχους

Αφιέρωμα σε δύο εμβληματικούς δημάρχους, που καθόρισαν τη λειτουργία και το μέλλον των πόλεών τους, τον Ανδρέα Λεντάκη στον Υμηττό και τον Χρήστο Μιχαλόπουλο στη Δάφνη, οργανώνει το Μουσείο Μπουζιάνη από σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου.

Η έκθεση με το φωτογραφικό και τεκμηριακό υλικό από τη δράση και το έργο των δύο ιστορικών δημάρχων, πληροφορεί τους νεότερους και συγκινεί τους παλαιότερους, υπενθυμίζοντας τους αγώνες και τις κατακτήσεις δύο δημάρχων που έγραψαν ιστορία σε μια εποχή που τίποτε δεν ήταν δεδομένο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στους ορόφους του υπερσύγχρονου πολιτιστικού κέντρου του Μουσείου Μπουζιάνη, δίπλα στην κατοικία-Μουσείο του ζωγράφου, η έκθεση συμπυκνώνει τους σταθμούς στην πορεία του διανοούμενου Έλληνα ομογενή από την Αιθιοπία, Ανδρέα Λεντάκη, αγωνιστή της Νεολαίας Λαμπράκη, κρατούμενου της χούντας, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε τα «Τραγούδια του Αντρέα». Διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού τρεις θητείες (1978, 1982, 1986).

Ο θεσμός του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)  με την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το Θέατρο Βράχων Υμηττού-Βύρωνα, τα υπαίθρια- διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, οι κινηματογραφικές λέσχες είναι, ενδεικτικά, κάποιες από τις καινοτομίες που εισήγαγε τα χρόνια της θητείας του.

Ακόμα παλαιότερος δήμαρχος, και ηλικιακά μεγαλύτερος από τον Ανδρέα Λεντάκη, ήταν ο Χρήστος Μιχαλόπουλος στον οποίον αφιερώνεται το άλλο σκέλος της έκθεσης. Ο μαχητής δήμαρχος Δάφνης, ο ενοχλητικός στις διεκδικήσεις του στα υπουργεία, εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος της πόλης το 1954 ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του, που κράτησε 35 χρόνια, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της Δάφνης σε όλους τους τομείς.

Επέβαλε τέλη στις ιδιωτικές εταιρείες Πάουερ, Ούλεν και Μποδοσάκη, έλυσε το αποχετευτικό πρόβλημα της Δάφνης, εγκατέστησε δημοτικό φωτισμό και κατασκεύασε παιδικούς σταθμούς και σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος εξορίστηκε πολλές φορές για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ενώ κατά τη διάρκεια της πολυετούς δημαρχιακής του θητείας υπέστη πολλές αργίες από τα καθήκοντά του.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, είναι πρωτοβουλία του δημάρχου Δάφνης-Υμηττού Mιχάλη Σταυριανουδάκη, σαν «αναγνώριση της δημιουργικής παρουσίας των δύο εμβληματικών ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και συνεκτικός κρίκος και κοινό σημείο αναφοράς και ενότητας των δύο δήμων, Δάφνης και Υμηττού».

Συμβολικά, ως εικαστικός φόρος τιμής στην αρμονική συνύπαρξη των δύο περιοχών, στον χώρο της έκθεσης που επιμελείται η Ελένη Κυπραίου, παρουσιάζονται ελαιογραφίες του Σπύρου Βασιλείου με θέμα τον Υμηττό. Οι ιστορικές αυτές αποτυπώσεις τοπίων που έχουν αλλάξει βρίσκονται σε ζωντανό διάλογο με τις πορσελάνινες «Δάφνες» του Άγγελου Παπαδημητρίου, που διατηρούν τον μύθο της νύμφης των δασών, η οποία γοήτευσε με την ομορφιά της τον Απόλλωνα και για να σωθεί από την καταδίωξή του, μεταμορφώθηκε σε δέντρο.