Ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Δελτίο Τέχνης στη Νοηματική Γλώσσα» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή [Κασσαβέτη 18, Κηφισιά].
Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου, επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Μάλιστα, τα Σάββατα 16, 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις με παράλληλη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα από υποψήφιους διερμηνείς υπό την Πρακτική Άσκηση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
27 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, έχοντας σαν έμπνευση έναν Μικρό, Μεγάλο Κόσμο, τον Κόσμο της Νοηματικής Γλώσσας, για τον οποίο η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει στο ομότιτλο κείμενό της για την έκθεση: «Χειρομορφές, εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις του σώματος. Μια γλώσσα, ένας μικρός, μεγάλος κόσμος που στέκεται με θάρρος και σθένος απέναντι σε μια εποχή ψυχρής και απρόσωπης επικοινωνίας.
Η νοηματική γλώσσα, ή μάλλον, οι νοηματικές γλώσσες, καθώς η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά νοήματα και αλφάβητο, βοηθούν ήδη από τους αρχαίους χρόνους τους κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους να επικοινωνήσουν, να ενταχθούν σε μια κοινότητα. Μια μικρή κοινωνία που μας βοηθά, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιεί, να βγούμε από το τέλμα της αδιαφορίας. Κι όλα αυτά με μέσον μια γλώσσα που αγκαλιάζει την αληθινή ανθρώπινη υπόσταση και το βαθύ συναίσθημα, θαμμένο κάτω από τον κυνισμό των ολοένα και αυξανόμενων τεχνολογικών πρακτικών.
Πολλοί κωφοί καλλιτέχνες, όπως ο Tilden και ο Redmond διέπρεψαν στον εικαστικό χώρο, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεδομένης της απουσίας ή της έλλειψης της ακοής, οι υπόλοιπες αισθήσεις αναπτύσσονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, στην ανάγκη της αναπλήρωσής της. Αρωγοί, τότε, στη διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας είναι τόσο η οξύτητα στην όραση και στην αίσθηση της αφής, όσο και η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας και εκτός της κοινότητας των κωφών, με κύριο μέσο την τέχνη και όχι τις λέξεις. Μεγιστοποιείται, έτσι, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και ικανοποιείται η μεγάλη ανάγκη του καλλιτέχνη να εξωτερικεύσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του χωρίς περιορισμούς.
Ας μοιραστούμε το βάρος της ιδιαιτερότητάς τους και ας σκύψουμε κοντά τους με περίσσεια αγάπη και ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε πως στον 21ο αιώνα, η Νοηματική Γλώσσα δεν είναι πια δυνατότητά μας ή επιλογή μας. Είναι υποχρέωση, ατομική και συλλογική.»
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννα Αλεξοπούλου, Ρούλα Βασιλάκη, Ευαγγελία Βεκιαροπούλου, Μαρία Βλασερού, Γιώργος Βούρος, Ήβη Γαβριηλίδη, Δέσποινα Γεωργιάδη Θεσσαλονικέως, Παλίντα Γεωργουλάκου, Κατερίνα Δεληγιάννη, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Αγγέλα Ευθυμιάδη, Μίνα Κουζούνη, Ευάγγελος Λιούγκας, Χαρά Ματζουρανάκη Παπαγιάννη, Γιάννης Μότσης, Αγγελική Μπόμπορη, Χριστίνα Μυτιληναίου Ιακωβίδου, Μαρία Ντάρλα, Πόπη Παλατιανού, Σωτήρης Παπαγιάννης, Φωτεινή Παππά, Μαρία Περδικάρη, Υρώ Ρούση, Μανταλένα Τάνη, Γεωργία Τρούλη, Καίτη Τσαβαρή, Ιωάννα Τσαχτσιρλή.
Το Σάββατο 2 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της έκθεσης, στη μια το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – απαγγελία ποιημάτων του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, του πρώτου Έλληνα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1963, με ταυτόχρονη απόδοσή τους στη Νοηματική Γλώσσα. Την εκδήλωση επιμελείται η βραβευμένη σκηνοθέτις – ηθοποιός Μαρία Κατσιώνη και ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή θα διαβάσουν η ίδια και η χορογράφος – ηθοποιός Γεωργία Καραμέρου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 11:00 π.μ. – 8:00 μ.μ., Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο 11:00 π.μ. – 5:00 μ.μ., Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.