Skip to main content

Επανασύνδεση της οικονομίας με την κοινωνία

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Σε μια συγκυρία που η Ελλάδα είχε αρχίσει να βλέπει τα πρώτα στάδια ανάκαμψης έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με την πανδημία του ιού Covid19 γύρισε πίσω. Το πόσο πίσω, προσδιορίζεται από τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης και κυμαίνεται από μερικούς μήνες μέχρι 1-3 χρόνια. Η διάρκεια της «ολικής επαναφοράς» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το restart του τουρισμού και την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αφίξεις, φιλοξενία, εστίαση, λιανεμπόριο αλλά και υποδομές Υγείας.

Τώρα η χώρα αναζητά πόρους για να στηρίξει την εργασία και τις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντική ανάπτυξη.

Οι έκτακτες ανάγκες άλλαξαν το μοντέλο εκπαίδευσης και εργασίας αναδεικνύοντας προκλήσεις για την απασχόληση στο μέλλον. Κινητοποίησαν επίσης τις επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα δωρεών, το ύψος των οποίων έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες καλύπτοντας χρόνια προβλήματα και ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον συντονισμό των δράσεων επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση των αναγκών των ευπαθών ομάδων και των τοπικών κοινωνιών πρόσφεραν ουσιαστική στήριξη, δημιούργησαν δομές και χρηματοδότησαν έργα που θα προωθούν την ευημερία των πολιτών και μετά την κρίση του Covid-19.

Η δύσκολη συγκυρία δημιουργεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, αυτή της επανασύνδεσης της οικονομίας με την κοινωνία, τις ανάγκες και τις αξίες της. Δίνοντας εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με σεβασμό στους ανθρώπους τους, στους προμηθευτές, στους πελάτες τους αλλά και απέναντι στον ανταγωνισμό και στο περιβάλλον, ουσιαστικά δίνει ώθηση στο υγιές δυναμικό της αγοράς, αυτό που θα συνεισφέρει στην ανάταξη της οικονομίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ταυτόχρονα καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της τοπικής αγοράς και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Εξάλλου, η ευρωπαϊκή Oδηγία περί υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η οποία αναθεωρείται, συνδέεται άμεσα με το νέο πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης, ενώ η εφαρμογή της γίνεται υποχρεωτική από το 2021. Πλέον επενδυτές και επιχειρήσεις επικοινωνούν σε κοινή γλώσσα τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα χρηματοοικονομικά. Η πανδημία ήρθε να επιβεβαιώσει τη σύνδεση αυτών των δύο με ξεκάθαρο τρόπο. Το ίδιο ισχύει για την κλιματική αλλαγή.

Μέσω αυτής της έκδοσης η «Ν» αναδεικνύει επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρήσει ως αταλάντευτο στόχο την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Το μοντέλο πράσινης ανάπτυξης προβάλλεται ως το «κλειδί» της υπέρβασης των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης – με πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση, την αύξηση της πράσινης ενέργειας και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Την ίδια ώρα αναζητείται συμφωνία με τη βιομηχανία πλαστικών για τη στροφή της οικονομίας στο κυκλικό μοντέλο.

Είναι πλέον σαφές ότι στο νέο περιβάλλον η αναζήτηση επενδύσεων είναι επείγουσα.

Καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους των επενδύσεων που τους ενδιαφέρουν, η διαφάνεια σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κοινωνικής ευημερίας και περιβαλλοντικής ανάπτυξης καθιστά τα περιουσιακά στοιχεία πιο ελκυστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΤΑΙΠΕΔ πέρα από τα δημοσιονομικά οφέλη που δημιουργεί με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενσωματώνει αρχές αειφορίας σε κάθε έργο χωριστά, μέσα από ένα δομημένο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ESG Rating Tool, ένα ψηφιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, με χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs), καθιστά το ΤΑΙΠΕΔ ένα από τα λίγα Ταμεία Ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως που ενσωματώνει την αειφορία στις διαδικασίες του και ως βέλτιστη πρακτική προωθείται και σε άλλους οργανισμούς του δημόσιου τομέα καλλιεργώντας προσδοκίες…