Skip to main content

Επανεκκίνηση για μια νέα Ευρώπη

Tου Απόστολου Τζιτζικώστα*

Πριν απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη, πρώτα πρέπει να δώσουμε το ακριβές πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και καλούμαστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια καλείται διαρκώς να βρίσκει λύσεις σε δύσκολες εξισώσεις που έχουν προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την επιτυχία του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το λέω αυτό, καθώς το να ξεκινήσεις από το μηδέν και να ανεβάσεις το επίπεδο ανάπτυξης είναι πάντα πιο εύκολο, από το να διατηρήσεις ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο που έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτή όμως είναι και η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Είναι το στοίχημα που καλούμαστε και πρέπει να κερδίσουμε.

Η Ευρώπη, ακόμα και προ κρίσης κορονοϊού, αντιμετώπιζε συχνά ακριβώς αυτό το πρόβλημα: τη διατήρηση των κεκτημένων της και την ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου οράματος πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βιοτικού επιπέδου πολύ υψηλό, οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών είναι αντίστοιχα ιδιαίτερα υψηλές και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Όμως η πρόσφατη κοινωνική και οικονομική κρίση  εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε αυτή την εξίσωση ακόμα πιο δύσκολη. Επιστρέφοντας λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα, στα δύσκολα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρώπης μία κομβική απάντηση είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο δηλαδή, που κινείται πέρα και πάνω από το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην Ευρώπη του 2030. Πρόκειται για το μοντέλο εκείνο όπου οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον μπαίνουν στην ίδια εξίσωση και αλληλεπιδρούν πλέον θετικά.

Ως πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Περιφερειών έχω ήδη θέσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της θητείας μου. Οι έξι βασικοί πυλώνες όπως έχουν τεθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι λεγόμενοι ΣΒΑ (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης) είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, η διασφάλιση της «υγείας» του πλανήτη μας, οι δίκαιες και ανθεκτικές κοινωνίες και οι ευημερούσες οικονομίες. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, ως ο πρώτος και αδιαμεσολάβητος πυλώνας μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής, μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή τους, ιδιαίτερα τώρα στο ξεκίνημα της μεγάλης προσπάθειας για κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη.  

Η κρίση του κορονοϊού, πρέπει να αποτελέσει το καμπανάκι που θα προσδιορίσει τις προτεραιότητές μας για την Ευρώπη του 2030. Πρέπει να αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης για μια νέα Ευρώπη, που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες της. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, Σε αυτή την πορεία όμως, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης θα είναι στην πρώτη γραμμή και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην απορρόφηση κονδυλίων και τελικά στο σημαντικότερο στόχο: την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, σήμερα αλλά και στο μέλλον.