Του Αθανάσιου Θεοχάρη*
Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ως χώρα με την εμφάνιση ίσως του πιο δύσκολου ιού που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει παρών και μένει δυνατός στις επάλξεις της μάχης κατά του ιού και κατά των εξαρτήσεων.
Από την πρώτη στιγμή ένας μεγάλος αγώνας ξεκίνησε από όλο τοπροσωπικό και τη διοίκηση του Οργανισμού για να στηρίξει και να προστατέψει τους ωφελούμενούς του. Όλες οι Μονάδες Ολοκληρωμένης Θεραπείας στη χώρα καθώς και το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τροποποίηση της λειτουργίας τους για την προστασία των ωφελούμενων και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Ένα μεγάλο στοίχημα, που υπάρχει εδώ και χρόνια, και τώρα αναδεικνύεται ως εξόχως σημαντικό, αποτελεί η υποστήριξη και η φροντίδα των ατόμων που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας χωρίς στέγη και είναι ουσιοεξαρτώμενοι. Σε αυτό το στοίχημα δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΟΚΑΝΑ, ο οποίος έχει αναπτύξει και υλοποιεί δράσεις «μείωσης της βλάβης» εδώ και χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΚΑΝΑ συνεργάστηκε από την πρώτη στιγμή με το Δήμο Αθηναίων, το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» προκειμένου να προσεγγιστεί, να ενημερωθεί και να πλαισιωθεί στο δρόμο o ευάλωτος πληθυσμός σε συνθήκες εξάπλωσης των κρουσμάτων κορονοϊού.
Μία «μεγάλη» ομάδα street work παρέχει υπηρεσίες στο δρόμο και βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που είναι άστεγοι και εξαρτημένοι. Η ομάδα street work μεταβαίνει σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Ομόνοια, Εξάρχεια, Νομική Σχολή, Λ. Συγγρού, Λ. Καβάλας, Ιάσωνος, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρέχοντας kit ασφαλούς χρήσης, προφυλακτικά, γάντια και ενημερωτικά έντυπα και εξυπηρετώντας 50-70 άτομα. Ο ΟΚΑΝΑ στηρίζει τη δράση αυτή παρέχοντας υγειονομικό και ενημερωτικό υλικό. Παράλληλα ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες των ουσιοεξαρτημένων μέσω συνεχούς ενημέρωσης, ευρείας διανομής υγειονομικού και καθαρού ενέσιμου υλικού, αλλά και πρόσβασης σε υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτισης. Καθημερινά τον ΣΦΕΑ επισκέπτονται 80-100 άτομα.
Μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας και ανθρωπιάς αναπτύχθηκε για τους άστεγους χρήστες της Αθήνας δημιουργώντας μία δομή φιλοξενίας. Στην προσπάθεια αυτή βρίσκονται μαζί φορείς που έχουν εμπειρία στην εξάρτηση και που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες. Η δομή φιλοξενίας για άστεγους χρήστες είναι ένα αίτημα της κοινωνίας για πολλά χρόνια, το οποίο ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μεσούσης της πιο δυσμενούς υγειονομικής κρίσης. Με γνώμονα ότι οι συνέργειες μπορούν να προχωρήσουν τις ιδέες και να γίνουν πράξεις, ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων, το ΚΕΘΕΑ, την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», το Praksis και Steps, για ένα ιδιαίτερο κα μοναδικό λόγο, την προστασία των αστέγων χρηστών με ολιστική προσέγγιση και σεβασμό των ουσιοεξαρτημένων ατόμων. Ο ΟΚΑΝΑ παρέχει ιατρονοσηλευτική, αλλά και βιοψυχοκοινωνική υποστήριξη στη δομή φιλοξενίας. Οι φιλοξενούμενοι στη δομή ελέγχονται για τον ιο covid-19 και άλλες νόσους και τους παρέχεται φιλοξενία, σίτιση και δημιουργική απασχόληση. Εντάσσονται σε ένα πλαίσιο προστασίας και σεβασμού αποκτώντας την ελεύθερη πρόσβαση σε θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης.
Όλοι εμείς στον ΟΚΑΝΑ μένουμε στηνπρώτη γραμμή της μάχης και συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους φορείς με μοναδικό στόχο την προστασία των συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του προσωπικού και των συνεργατών.
Για εμάς στον ΟΚΑΝΑ οι συνέργειες αυτές αποτελούν συνέχεια της ολιστικής φροντίδας που έχουμε στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Θεωρούμε ως μέγιστο μέλημά μας τον σεβασμό του εξαρτημένου ανθρώπου που έχει ανάγκη, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως είναι αυτές που ζούμε με την εμφάνιση του κορονοϊού, αλλά και την παροχή της υποστήριξης των ατόμων αυτών αμελλητί.
«Κερδίζουμε το στοίχημα με τους άστεγους χρήστες και τη μείωση της βλάβης».