Του Ηλία Σπυρτούνια*
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε οικονομικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κυριαρχεί. φέτος συμπληρώνονται 86 χρόνια από την πρώτη φορά. Αν κάνει κανείς μία ανασκόπηση, θα διαπιστώσει ότι η ΔΕΘ πέρασε διάφορες φάσεις όσον αφορά τόσο το μοντέλο διεξαγωγή της και την επιχειρηματική της απήχηση όσο και το εκθεσιακό και εμπορικό μέρος της. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κυριαρχούσε είναι η πολιτική διάστασή της με την παρουσία κάθε χρόνο ανώτατων εκπροσώπων από όλο το φάσμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει συνεπώς καταστεί ένας εμβληματικός θεσμός για τη χώρα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προοπτική της πόλης, καθιστώντας την χώρο εξαγγελίας της οικονομικής πολιτικής, σημείο αναφοράς και αφετηρία εκκίνησης του οικονομικού έτους. Αυτός ο εμβληματικός θεσμός όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ακολουθήσει τις εξελίξεις που επικρατούν παγκόσμια και σχετίζονται με τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, έτσι ώστε να αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια παρέχοντας ταυτόχρονα την πλατφόρμα εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε πολύ σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.
Η αναβάθμιση της ΔΕΘ είναι απαραίτητη για να μπορεί να αποτελεί έναν πραγματικό πόλο έλξης για επιχειρηματίες και επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά όχι μόνο στη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η ΔΕΘ έχει όλες τις δυνατότητες να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο εκθεσιακό γεγονός και να συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση του εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας καθώς και στην αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης διεθνώς.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει μία διαχρονικά ιστορική συμβολή στη ΔΕΘ με τη διοργάνωση κάθε χρόνο του επίσημου Αμερικανικού περιπτέρου που φιλοξενούσε σημαντικές αμερικανικές επιχειρήσεις με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και που πάντα προσέλκυε πολύ κόσμο να το επισκεφθεί. Από την αρχή το Επιμελητήριο έδωσε μεγάλη έμφαση στην εμπορική διάσταση της έκθεσης με στόχο την προσέλκυση νέων αμερικανικών επιχειρήσεων που ενδεχομένως θα βλέπανε την Ελλάδα ως επιχειρηματικό προορισμό όχι μόνο για την τοπική αγορά αλλά για την ευρύτερη βαλκανική και ΝΑ Μεσογείου αγορά.
Έκθεση – σταθμό αποτέλεσε το 2018 η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στο αμερικανικό περίπτερο συμμετείχαν εταιρείες – κολοσσοί, οι οποίες μετέφεραν στην Ελλάδα τον υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας τους, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επιχειρηματικές κινήσεις.
Παράλληλα, η 83η ΔΕΘ απετέλεσε το σημείο εκκίνησης για μια βαθύτερη, πολυεπίπεδη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω επιχειρηματική σύμπλευση των δύο χωρών. Η αμερικανική παρουσία στην έκθεση διεύρυνε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την περιοχή, δημιούργησε προσδοκίες για αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, και ενίσχυσε την εικόνα της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα σταθερότητας και επιχειρηματικής ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη. Σήμερα, με χαρά διαπιστώνουμε ότι το μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε, έχοντας εκμεταλλευτεί τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι ισχυροί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο βοηθούν στην απαραίτητη διαμόρφωση ενός επενδυτικού κλίματος εμπιστοσύνης. Στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μέσα από το δίκτυο επαφών και συνεργασιών που διαθέτουμε, παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων με πυλώνες αυτής της επενδυτικής δυναμικής την Τεχνολογία, την καινοτομία στο χώρο της Υγείας, τη Βιομηχανία, το Real Estate, τις Υποδομές, την Ενέργεια και τις Ιδιωτικοποιήσεις.
Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη πλέον θεωρείται όχι μόνο ένας ελκυστικός προορισμός για εταιρείες κολοσσούς που θέλουν να χτίσουν το μέλλον τους στην ευρύτερη περιοχή, αλλά έχει επιτύχει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ιδεών και της έρευνας. Έχει «χτίσει» τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την προσέλκυση ταλέντου και την ανάπτυξη νέων λύσεων και καινοτομίας. Είναι λοιπόν κατανοητό πως οι προϋποθέσεις αλλά και οι ευκαιρίες υπάρχουν. Από εμάς εξαρτάται να προχωρήσουμε στις κατάλληλες τομές που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο κράτος σήμερα και να συνδράμουμε στην ταχύτερη υλοποίηση αυτού του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος.