Skip to main content

Μητσοτάκης: Κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λιγότερο πατριώτες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, οποιοδήποτε άλλο θέμα θέτει η Τουρκία δεν το συζητάμε»

Έμμεση απάντηση στα όσα ανέφερε χθες ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς να τον κατονομάζει, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος κατα πόσον Ελλάδα και Τουρκία μπορούν «να μπουν στην κεντρική διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί σε θέσεις που διατύπωσαν δύο προκάτοχοί του (Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και συγκεκριμένα για το θέμα των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και κατα πόσον ο διάλογος των δύο χωρών «έχει περιοριστεί πλέον σε επίπεδο υπουργών».

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερή και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε άλλο βάζει στο τραπέζι η Τουρκία. Και είναι παράξενο πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται από κάποιους με επιμονή ωσάν να θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λιγότερο πατριώτες ή περισσότερο ενδοτικούς, στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναπαραγωγής τέτοιων στερεοτύπων που τελικά απασχολούν μια πολύ μικρή μερίδα της κοινωνίας» απάντησε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο παρέμβασής του σε forum.

Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή…

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» και πρόσθεσε τα εξής: «Υπήρξε πράγματι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης που οδήγησε σε αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες, έχουμε συνεργασία στο μεταναστευτικό, κάναμε συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου σε βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, έχουμε θωράκιση σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας, έχοντας συναντηθεί 6 φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στην κεντρική διαφορά μας με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να μπορεί αυτή η συζήτηση..».

Για τον εν εξελίξει διάλογο με την Τουρκία είπε ότι «η συζήτηση συνεχίζεται» και πως «μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα» καθώς η « διαφωνία μας δεν μπορεί να οδηγείς σε αχρείαστες εντάσεις».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί από όσα λέγονται περί ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι πολύ σχετική έννοια τι σημαίνει ότι ενισχύεται η Τουρκία σε ένα ρευστό περιβάλλον και ενώ είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα πριν καθίσει η σκόνη.

«Αυτό δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα έτοιμοι να το πούμε. Κάποτε ο Νταβούτογλου είχε μιλήσει για πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και κατέληξε να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες», συνέχισε.

Για Ελλάδα και Ουκρανία

την στάση της Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Ευρώπη για την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε «πώς να μην εμπλέκεται όταν ο πόλεμος αφορά την Ευρώπη;».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945, αν εξαιρέσει κανείς την τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Πώς μπορεί η Ευρώπη και η Ελλάδα που στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στο οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων να πει ότι δεν την αφορά μια πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού; Προφανώς μας αφορά και για έναν ακόμη λόγο, διότι μια σταθερά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας ότι υπάρχουν ΗΠΑ για την ασφάλειά μας, πρακτικά δεν ισχύει. Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους το 2017, είχε επί της ουσίας δίκιο. Σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά ως ΕΕ και ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά. Και εμείς σε αυτή τη συζήτηση προσερχόμαστε και με το κεκτημένο μιας χώρας που δαπανά πάνω από 3% στην άμυνά της», τόνισε.