Skip to main content

Η αναζήτηση της προέλευσης του Covid-19 ίσως μπει «στο αρχείο»

Μπορεί να μην μπορέσουν ποτέ να προσδιορίσουν την προέλευση του Covid-19, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός δεν δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο.

Σε αναθεωρημένη αξιολόγηση για τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε ο ιός, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI) είπε δύο είναι οι εύλογες υποθέσεις για τον τρόπο εξάπλωσης του κορωνοϊού, είτε η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο είτε η διαρροή από εργαστήριο. Όμως δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για να τεκμηριώσουν ένα οριστικό συμπέρασμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση, η οποία αποτελεί ενημέρωση της ανασκόπησης 90 ημερών που δημοσίευσε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο. Η έκθεση ανέφερε ότι η κοινότητα των πληροφοριών παραμένει διχασμένη ως προς την πιο πιθανή εξήγηση για την προέλευση του ιού. Τέσσερις υπηρεσίες αξιολόγησαν με επιφύλαξη την ερμηνεία ότι προήλθε από μολυσμένο ζώο ή συναφή ιό.

Ωστόσο, ένας οργανισμός έδειξε «μέτρια εμπιστοσύνη» στην ερμηνεία ότι η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα εργαστηριακού ατυχήματος, που πιθανότατα αφορούσε πειράματα ή χειρισμούς ζώων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι αγνοούσαν την ύπαρξη του ιού πριν από το αρχικό ξέσπασμα του Covid-19 στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Κίνα συνεχίζει να εμποδίζει την παγκόσμια έρευνα και να αντιστέκεται στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον στο Reuters ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ δεν βασίζονται στου επιστήμονες για να εντοπίσουν την προέλευση του Covid-19. «Είναι μια πλήρης πολιτική φάρσα», δήλωσε.

«Υποστηρίζουμε τις επιστημονικές προσπάθειες για τον εντοπισμό της προέλευσης και θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε ενεργά. Τούτου λεχθέντος, αντιτιθέμεθα σθεναρά στις προσπάθειες πολιτικοποίησης αυτού του ζητήματος», ανέφερε επίσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC