Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν οι αγωγές κατά της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer λόγω της αμφιλεγόμενης εξαγοράς του αμερικανικού αγροτικού κολοσσού Monsanto το 2016, καθώς 320 θεσμικοί επενδυτές διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι ενάγοντες που εκπροσωπούνται από τα δικηγορικά γραφεία Tilp και Hausfeld ,υποστηρίζουν ότι όταν η Bayer εξαγόρασε την εταιρεία Monsanto, που παρασκευάζει το επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο Roundup που περιέχει την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη ,η διοίκηση του γερμανικού ομίλου θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τους μετόχους για τους κινδύνους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wirtschaftswoche τα δύο δικηγορικά γραφεία, έχουν υποβάλλει τις σχετικές αγωγές σε δικαστήριο στην Κολωνία, εξ ονόματος επενδυτών που επηρεάστηκαν από την πτώση της τιμής της μετοχής μετά την εκδίκαση των διαφορών με καταναλωτές και αργότερα το διακανονισμό των υποθέσεων.
Η Bayer, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι γνωρίζει για τις αγωγές και επισήμανε ότι θα υπερασπιστεί τη θέση της, απέναντι σε «αβάσιμους ισχυρισμούς», όπως τους χαρακτήρισε.
Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε να εξαγοράσει την Monsanto το 2016 και οι μετοχές της έπεσαν το 2018 όταν έχασε δικαστικές υποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από ενάγοντες που ισχυρίστηκαν ότι η χρήση του Roundup τους προκάλεσε καρκίνο. Η Monsanto έφερε τα παρασιτοκτόνα με βάση την ουσία γλυφοσάτη στην αγορά το 1970 και εν συνεχεία το 2018 η εταιρεία αγοράστηκε από την Bayer.
Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι ετησίως καταναλώνονται 826 εκατ. κιλά παρασιτοκτόνων με γλυφοσάτη, υπολείμματα των οποίων βρίσκονται σε τροφές, νερό, αέρα, χώμα ακόμα και στη βροχή. Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι -πολλοί αγρότες και επιστάτες σε σχολεία, πάρκα και παιδικές χαρές- που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και λέμφωμα Non Hodgkin’s κινήθηκαν δικαστικά κατά της εταιρείας.
Ο συνολικός διακανονισμός αυτών των υποθέσεων στοίχισε στην Bayer, 11 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Ιούνιο και αποδείχθηκε τελικά κατά 750 εκατομμύρια δολάρια πιο ακριβός από την αρχική συμφωνία.
Οι μετοχές μειώθηκαν περίπου 45% από τότε που η Bayer έχασε την πρώτη δικαστική υπόθεση Roundup τον Αύγουστο του 2018.